вівторок, 18 квітня 2023 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Єгипет постачає снаряди Україні замість Росії: що пише світова преса
6

На зустрічі лідери "Великої сімки" обговорювали, що Москва може піти на будь-який крок у разі звільнення Україною Криму. А також, що Києву потрібно більше зброї, що успішніше провести контрнаступ. Колишні зеки та члени ПВК "Вагнер" зізналися, що вбивали цивільних та, зокрема, дітей на Донбасі. З витоків документів Пентагону знаємо, що Єгипет хотів постачати снаряди Росії, але під тиском США вирішив постачати Україні. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Захід готується до того, що Путін використовує "будь-які інструменти" в Україні", The Guardian, Велика Британія

Західні лідери готуються до того, що Володимир Путін застосує "будь-які інструменти, що залишилися", включаючи ядерні загрози та кібератаки, у відповідь на очікуваний контрнаступ України.

Британські офіційні особи на саміті глав МЗС "Великої сімки" в Японії заявили, що "мають бути готові" до крайніх тактик, коли РФ спробує втримати територію України.

Колишній президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що його країна застосує "абсолютно будь-яку зброю", якщо Київ спробує повернути собі Крим, анексований Росією в 2014 році.

Автор: Sputnik
  Міністри «Великої сімки» розкритикували план Путіна щодо розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі
Міністри «Великої сімки» розкритикували план Путіна щодо розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі

У Москві, схоже, усвідомили, що їхні війська невдовзі можуть перейти до оборони в Україні, оскільки зимовий наступ Росії сповільнюється.

Ядерна риторика Росії об'єднала міністрів "Великої сімки", які виступили з заявою, в якій засудили погрози як "неприйнятні" та розкритикували план Путіна щодо розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі.

Єдиним способом остаточного врегулювання війни буде виведення Путіним військ із Криму та надання Заходом інструментів Києву для завершення цієї роботи

Джерела в Лондоні припустили, що єдиним способом остаточного врегулювання війни буде виведення Путіним військ із Криму та надання Заходом інструментів Києву для завершення цієї роботи.

Незважаючи на тиск зі сторони України та інших країн, включаючи колишнього прем'єра Великої Британії Бориса Джонсона, з вимогою збільшити військову підтримку, зокрема збільшити кількість танків та винищувачів, Лондон вважає, що забезпечує те, що потрібно країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб зробити Росію нормальною, їй слід відрізати "воювалку" - Іван Ступак

Трансатлантична група колишніх високих дипломатів і військових радників високого рівня заявила, що війна в Україні може зайти в глухий кут, якщо Захід не піде ва-банк і не збільшить рівень своєї військової підтримки.

Група заявила, що "заяв про непохитну підтримку" недостатньо, а "дії, як і раніше, не відповідають риториці".

"Двоє колишніх командирів ПВК "Вагнера" зізналися у вбивстві дітей та мирних жителів в Україні", CNN, США

Двоє росіян, які стверджують, що були колишніми командирами ПВК "Вагнера", розповіли правозахиснику, що вони вбивали дітей та мирних жителів в Україні. Заяви зробили у відеоінтерв'ю Gulagu.net - правозахисній організації, яка бореться з корупцією та тортурами в Росії.

В інтерв'ю колишні російські засуджені Азамат Улдаров та Олексій Савичов, які, згідно з даними Gulagu.net, були помилувані указами президента РФ минулого року, описують свої дії в Україні під час вторгнення.

Кримінальні документи свідчать, що їх звільнили за президентським помилуванням у вересні та серпні 2022 року.

Колишній зек та член ПВК "Вагнера" описує, як застрелив п'яти- або шестирічну дівчинку

Улдаров, який, схоже, був п'яний, докладно описав, як застрелив п'яти або шестирічну дівчинку.

"Це було управлінське рішення. Мені не дозволяли нікого випускати живим, тож я вбивав усіх на своєму шляху", - сказав він.

Улдаров і Савичев перебували у Росії, коли розмовляли.

Автор: Gulagu.net
  Інтерв'ю засновника Gulagu.net із п'яним членом ПВК «Вагнера»
Інтерв'ю засновника Gulagu.net із п'яним членом ПВК «Вагнера»

"Хочу, щоб Росія та інші народи знали правду. Не хочу війни та кровопролиття. Бачите, я тримаю цигарку в руці. Цією рукою виконував накази та вбивав дітей", - сказав Улдаров.

ПВК "Вагнера" завербувала десятки тисяч зеків із в'язниць, запропонувавши їм свободу та гроші після шестимісячної війни. За оцінками західної розвідки, завербували 40-50 тис. осіб.

Улдаров сказав, що в Соледарі та Бахмуті, де відбувалися одні з найзапекліших боїв, найманці ПВК "Вагнера" "отримали команду вбивати всіх".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Бахмуті спалили російські резерви" - Іван Січень

"Над усіма командирами є начальник – Пригожин. Він сказав нам нікого звідти не випускати і знищити всіх", - сказав він.

Раніше CNN повідомляла про схожі заяви колишніх бійців ПВК "Вагнера".

В інтерв'ю Савичов розповів, що вони "отримали наказ стратити всіх чоловіків, віком від 15 років".

Автор: East News
  ЗСУ під Бахмутом
ЗСУ під Бахмутом

Він також говорив про наказ "замести" будинки. "Не має значення, чи є там цивільні, чи ні. Мені було начхати, хто всередині", - сказав він.

"Чи це хата чи багатоквартирний будинок, головне було переконатися, що всередині не залишилося жодної живої душі. Можете судити мене за це. Не заперечую. Це ваше право. Але я теж хотів жити", - сказав він.

Бійців ПВК "Вагнера", які не виконували накази, вбивали

Савичов сказав, що бійців ПВК "Вагнера", які не виконували накази, вбивали.

У лютому CNN поговорив із двома колишніми бійцями "Вагнера", які розповіли, як зеків "Вагнера" виштовхують на передову хвилею, що нагадує Першу світову. За їхніми словами, дезертирів чи тих, хто відмовляється від наказів, убивають, а евакуації поранених немає.

Андрій Єрмак, голова офісу президента України, заявив, що ПВК "Вагнера" має бути притягнута до відповідальності.

Автор: East News
  ЗСУ під Бахмутом
ЗСУ під Бахмутом

"Російські терористи зізналися у численних вбивствах українських дітей у Бахмуті та Соледарі. Визнання недостатньо. Має бути покарання. Суворе та справедливе. Це неодмінно буде. Скільки ще таких злочинів було?", - каже він.

У січні міністерство фінансів США визнало ПВК "Вагнера" злочинною організацією і наклало низку санкцій на мережу, що підтримує її.

За словами держсекретаря США Ентоні Блінкена, Держдеп США оголосив про низку санкцій, спрямованих на ряд ключових об'єктів інфраструктури "Вагнера", включаючи авіаційну фірму, пропагандистську організацію та підставні компанії "Вагнера".

"Єгипет ледь не поставив ракети Росії. Натомість погодився озброїти Україну", The Washington Post, США

Єгипет призупинив план таємного постачання ракет до Росії минулого місяця після переговорів з високими чиновниками США і натомість вирішив виробляти артилерійські боєприпаси для України, йдеться у витоку документів американської розвідки.

В одному документі розкривалася таємна схема президента Єгипту Абдель Фатаха Ас-Сісі у лютому з постачання до Росії до 40 тис. 122-мм реактивних снарядів "Сакр-45", які можуть використовуватись у російських реактивних системах залпового вогню. Сісі доручив підлеглим тримати проект у секреті "щоб уникнути проблем із Заходом", йдеться в документі.

Автор: WP
  Президент Джо Байден та президент Єгипту Абдель Фатах Ас-Сісі залишають саміт ООН 11 листопада 2022 року в Шарм-ель-Шейху
Президент Джо Байден та президент Єгипту Абдель Фатах Ас-Сісі залишають саміт ООН 11 листопада 2022 року в Шарм-ель-Шейху

Але нові документи, які WP отримала, показують, що Сісі на початку березня відмовився від планів постачання Москви - крок, який був би головним закидом найщедрішому західному союзнику Каїра - США.

Єгипет, хоч у нього давні дипломатичні та військові відносини з РФ, протягом десятиліть був головним союзником США на Близькому Сході, й щорічно отримував військову допомогу від Штатів на суму понад $1 млрд.

Єгипет відклав угоду з Москвою і схвалив продаж 152-мм і 155-мм артилерійських снарядів для США, задля передачі їх Україні

Як очевидна дипломатична перемога адміністрації Джо Байдена в новому документі йдеться, що Єгипет відклав угоду з Москвою і схвалив продаж 152-мм і 155-мм артилерійських снарядів для США задля передачі їх Україні.

Вашингтон прагнув заручитися новими прихильниками та дати боєприпаси, яких Україна гостро потребує, для боротьби Києва з російськими військами. У документі йдеться, що Каїр хотів використати свої потужності з виробництва зброї для України як "важіль" для отримання передової військової техніки зі США.

Викриті документи дають нове уявлення про тиху, але високу дипломатію адміністрації Байдена з країнами, які прагнули залишатися осторонь протистояння Вашингтону з Москвою. Вони також показують, як конкуренція великих держав дозволила Єгипту шукати нові переваги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для перемоги потрібно провести три-чотири успішні наступальні операції" - Микола Саламаха

Єгипет заперечує виробництво ракет для Росії, а представник уряду США повідомив, що немає ознак, що Єгипет виконав план Москви.

США зіткнулися з проблемами, пов'язаними з нарощуванням власного виробництва артилерійських снарядів та інших предметів, необхідних Україні, та звернулися за допомогою до країн-партнерів по світу напередодні весняного бойового сезону. І навпаки, Вашингтон ввів санкції проти Ірану за постачання зброї до Росії та застеріг Китай від подібних дій.

Західний посол у Каїрі сказав, що витоки припускають, що Єгипет "недооцінив реакцію США на можливе постачання зброї до Росії" і хотів "максимально збільшити свою вигоду з обох сторін".

Автор: East News
  ЗСУ під Бахмутом
ЗСУ під Бахмутом

Як і українська армія, росіяни витратили величезну кількість зброї у війні та потребують поповнення запасів.

Президент Єгипту, схоже, поклав край ракетному плану після візитів офіційних осіб США, які відвідали Каїр наприкінці лютого та на початку березня.

Міністр оборони США Ллойд Остін попросив єгипетських лідерів надати Україні артилерійські снаряди під час переговорів у Каїрі, але не отримав чіткої згоди. Але у розвідувальному документі від 9 березня, наступного дня після візиту Остіна, йдеться, що Єгипет схвалив продаж 152-мм та 155-мм снарядів США для передачі Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай може затягувати війну в Україні", - Юрій Пойта

Коли Росія вторглася в Україну минулого року, Єгипет привселюдно заявив про невтручання. Він залишаючись нейтральним і приймав представників з Росії та США. Але через міжнародну нестачу зерна через війну Єгипет значною мірою покладався на Росію в плані поставок пшениці, що допомогло запобігти соціальним хвилюванням через зростання цін на їжу та економічну кризу в країні, що частково спричинене наслідками конфлікту. Минулого року Росія також розпочала будівництво першої в Єгипті АЕС.

Колишній співробітник Ради національної безпеки при адміністрації Барака Обами, який працював на Близький Схід, сказав, що Єгипет зазвичай використовує Росію як "важіль" для тиску на Вашингтон.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Україна готує контрнаступ, але, за даними витоків Пентагону, їй не вистачає бронетехніки та артилерії. Також потрібно обдурити Росію, непомітно зосередивши війська для удару. При цьому пробити оборону та мінні поля. Сусідні з Україною країни ЄС запроваджують заборону на експорт українського зерна через протести своїх аграріїв. Це джерело доходу – важливе для постраждалої української економіки.

Зараз ви читаєте новину «Єгипет постачає снаряди Україні замість Росії: що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути