четвер, 15 квітня 2021 20:23

Зараз дуже гарна нагода для вступу в НАТО. Але її можна легко змарнувати - експерт

Зараз дуже гарна нагода для вступу в НАТО. Але її можна легко змарнувати - експерт
Сергій Таран: "Питання отримання ядерного статусу лежить не в економічній, а у політичній площині". Фото: Facebook

Щоб утримувати ядерне озброєння, Україні треба мати потужну самостійну економіку. Про це розповів Gazeta.ua директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран, коментуючи те, що посол України в Німеччині Андрій Мельник закликав Захід прийняти Україну в НАТО, інакше вона порушить питання ядерного статусу.

"Заява пана посла стосовно ядерного статусу, напевно, викликана тим, що в Офісі президента нарешті зрозуміли – в очах Путіна немає миру, – стверджує він. – Тому залишається тільки рухатися в напрямку Євроатлантичного альянсу. За попередньої влади також мало хто вірив, що Україна отримає безвіз. Але вона його все ж отримала – ціною величезних зусиль і кропіткої праці. Так само і з Альянсом. Для отримання членства в НАТО наша влада має важко працювати – їздити у європейські столиці та переконувати західних лідерів, що тільки статус члена НАТО захистить України від військової загрози. Саме зараз дуже гарна нагода для вступу в НАТО. Але її можна легко змарнувати бездіяльністю".

Щодо того, чи може Україна реально претендувати на членство в НАТО, експерт зазначає:

"НАТО вже розглядає питання включення України до свого складу. Російська агресія юридично не може стати перешкодою для членства нашої країни в Альянсі. Перспектива отримання членства залежить виключно від політичної волі. Тому для того, щоб ми вступили в НАТО, з одного боку потрібна рішучість нашого керівництва, а з другого – наполеглива праця. На жаль, ні першого, ні другого зараз немає".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський зідзвонився із Зурабішвілі, говорили про НАТО і ЄС

В наші дні ядерний статус набувається не через оголошення та декларації, наголошує експерт. Для цього потрібен ґрунт. Індія і Пакистан перед отриманням ядерного статусу ретельно до нього підготувалися, застосувавши всі економічні резерви. Для того, щоб утримувати ядерне озброєння, треба мати потужну самостійну економіку. Відмова від ядерного статусу у 1994 році була великою помилкою тодішнього керівництва України. Наявність ядерної зброї не лише захистила б нас від агресивних зазіхань, а й спростила б вступ до НАТО. Питання отримання ядерного статусу лежить не в економічній, а у політичній площині.

Вирішення ситуації зі стягуванням російських військ до кордонів України знов-таки значною мірою залежить від нас, стверджує Сергій Таран.

"Від наших західних союзників нам потрібні такі речі: по-перше летальна зброя, по-друге посилення санкцій проти Росії і по-третє – перекриття силами НАТО повітряного простору над Україною, щоб попередити бомбардування нашої території. Решта – в компетенції військового командування та державного керівництва", – підсумовує він.

Україна має справу з найбільшим переміщенням військ у Росії з часів Другої світової війни. Посол України в Німеччині Андрій Мельник наполягає, що Україна має негайно стати членом НАТО, щоб захиститися від російської агресії. Інакше доведеться повернути до порядку денного питання ядерного статусу.

Зараз ви читаєте новину «Зараз дуже гарна нагода для вступу в НАТО. Але її можна легко змарнувати - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути