четвер, 14 січня 2021 21:59

Захмарна комуналка: чому підвищили тарифи та що із цим робити

Із січня в Україні зросли комунальні тарифи, що призвело до масових протестів у різних містах.

Gazeta.ua розібралася, чому так сталося, які шляхи вирішення проблеми були запропоновані владою та яке рішення зрештою було прийняте.

Як зросли ціни на тарифи

Уряд скасував пільговий тариф на електроенергію, за яким люди сплачували по 90 коп. за перші 100 кВт. Решту місячного обсягу покривали по 1,68 грн/кВт. Поки що діє єдина ціна - 1,68 грн.

Автор: www.bbc.com
  Зниження тарифів на газ очікується у березні
Зниження тарифів на газ очікується у березні

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Платіжки зі знижкою на газ українці отримають у березні

До того Національна комісія з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг затвердила збільшення вартості доставки газу облгазами. Для кожного регіону ціна різна - від 0,45 грн до 3,34 грн за куб. м. Раніше у більшості регіонів сплачували по 0,34 - 1,9 грн.

Ціну за паливо для населення підняли і понад 50 газопостачальних компаній. За 1 тис. куб. беруть від 6,99 тис. до 10,8 тис. грн. У грудні продавали по 6-9 тис. грн.

Збільшився тариф на тепло. У містах Новий Розділ та Новояворівськ на Львівщині на 37% і 34% відповідно, компанія "Сумитеплоенерго" підвищила плату на чверть. Найбільше тариф зріс для киян, яким надає послуги "Євро-реконструкція" - на 49,7%.

Наслідки підвищення тарифів

Проти підвищення тарифів на електроенергію, газ та його постачання українці вийшли на протести з 10 січня. Найбільші на Полтавщині, Харківщині, Дніпропетровщині, Миколаївщині. Люди блокували дороги, збиралися під міськрадами та облдержадміністраціями.

Автор: www.bbc.com
  Влада обіцяє "антикризовий план", а президент Зеленський - "справедливі тарифи"
Влада обіцяє "антикризовий план", а президент Зеленський - "справедливі тарифи"

У Полтаві містяни перекривали трасу Київ-Харків. Стояли з плакатами: "Проти тарифного геноциду!", "Тарифи ЖКХ - грабунок українців!"

"Влада вирішила вибити з нас останні копійки. Ще і насміхаються. Мовляв, комуналка у нас найдешевша в Європі", - розповіла 60-річна Світлана Іванівна, учасниця мітингу.

Петицію проти підняття тарифів підписали близько 150 учасників протесту в місті Люботин Харківської області. Мітинги пройшли й у обласному центрі та 13 районах.

"Маю пенсію 1,7 тисяч гривень. Як викручуватися. Накипіло, тому й вийшла на вулицю. Набридло сидіти і жалітися на кухні", - заявила харків'янка Тетяна Бєляєва, 61 рік.

У Миколаєві та Кривому Розі на Дніпропетровщині протестували під міськрадами.

Реакція влади

В уряді та Офісі президента заявили, що розглядають 2 способи знизити ціну на газ. Їх запропонували Міністерство енергетики і Нафтогаз.

"Тариф має утворюватися за формулою: ціна на європейських хабах мінус вартість транспортування. При такій схемі газ у січні ми продавали б по 5,9 тисяч гривень за 1 тисячу кубометрів. Ця формула потрібна для вразливих верств населення", - говорить виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко.

Автор: www.bbc.com
  У Полтаві люди протестують проти підвищення цін на тепло і світло
У Полтаві люди протестують проти підвищення цін на тепло і світло

Міненерго пропонує зафіксувати ціну для незахищеного населення на рік - з 1 лютого 2021-го. Визначать також, яку найбільшу націнку можуть робити газопостачальні компанії.

"За розрахунками, мова про 5356 гривень за тисячу кубів. Це на 44 відсотки менше, ніж середня вартість газу в січні. А якщо нічого не робити, то ціна наступного місяця зросте ще на 15 відсотків", - додає Вітренко.

Нафтогаз наполягає, що треба посилювати конкуренцію на ринку. Якщо всі газопостачальні компанії публікуватимуть свої річні тарифи на газ, то підприємства почнуть боротися за споживачів. Тоді і платіжки мають зменшитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Президент збрехав, що він знизив тарифи" — експерт на мітингу розніс заяви Зеленського

Як влада врешті вирішила питання

2 попередньо запропонованих способи були відкинуті після енергетичної наради, яка пройшла в Офісі президента. Були присутні представники Кабміну, НКРЕКП, Нафтогазу, фахівці у галузі газової енергетики.

"Ринкові ціни на сьогодні завеликі, особливо якщо зважати на пандемію. Ми як держава повинні стояти на захисті своїх громадян, а це означає – в економічному плані теж", – наголосив Володимир Зеленський.

Після обговорення було ухвалене рішення про зменшення ціни на газ нижче ринкової. Було вирішено, що тарифи на газ упадуть на понад 30% до кінця державного карантину або закінчення опалювального сезону. По суті держава повернулася до ручного регулювання цін на газовому ринку, заявили експерти. Однак в уряді так не вважають.

"Це не означає, що ми відходимо від ринкового регулювання ціни на газ, але оскільки в даний момент надзвичайно складна ситуація з карантинними обмеженнями, з COVID, з можливістю людей отримувати додаткові доходи - буде запроваджено державне регулювання. Орієнтовно сьогодні деякі облгази продають за ціною понад 10 гривень. Із запровадженням цього регулювання відбудеться зниження ціни газу більш ніж на третину", – сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Рішення про зниження тарифу запрацює з лютого. У середньому ціна становитиме 6999 грн за 1 тис. куб. м газу, зазначив виконувач обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко.

"Однак пам'ятайте, що ми зберігаємо реформу. Ці зміни – не крок назад. Це зміни, які потрібні кожному українцю у зв'язку зі складною економічною ситуацією, у якій ми опинилися через пандемію. Обмеження тарифної сітки – це ідеологія лише карантинних заходів", – наголосив Володимир Зеленський.

Про що керівники держави забули

Про ціну на електроенергію, проти збільшення якої українці теж наголошували на мітингах. За повернення до пільгового тарифу у 90 коп. за кожен із перших 100 кВт - на нараді не говорили. Публічно про зменшення плати за електрику, не говорив і ніхто із урядовців. Мовчить із цього питання й президент Володимир Зеленський.

Що відбулося після оголошеного рішення

У Міжнародному валютному фонді висловили занепокоєння тим фактом, що Україна може відійти від ринкового ціноутворення вартості газу та повернутися до державного регулювання сфери. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль увечері, 14 січня, заявив, що розмова із представниками МВФ відбулася. Її деталі не були розголошені, одна глава Кабміну закликав до компромісу:

"Позиція нашого уряду: ринок газу в Україні має працювати. Деякі гравці ринку продовжують зловживати становищем, від чого страждають українці. Тому варто знайти компроміс. Це дасть змогу захистити людей і допоможе газовому ринку розвиватися у майбутньому", - зазначає Шмигаль.

Як відреагували на рішення влади газопостачальні компанії

Нафтогаз видав заяву, у якій запевнив українців, що компанія готова реалізовувати населенню паливо за тарифом у 6999 грн за 1 тис. куб. У січні там продавали по 7,22 грн за куб.

У Нафтогазі зауважили, що мова іде про зміну тарифу для споживачів, які користуються тарифним планом "Місячний". Для абонентів, які уклали річні контракти із компанією, тариф залишиться незмінним і становитиме від 4,73 до 6,45 грн за куб - в залежності від умов договору.

Публічна позиція більшості інших газопостачальних компаній - поки що невідома.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не маю за що лікуватися. Піду із задоволенням" - чоловік сколихнув мережу страшним дописом

Експертна оцінка ситуації

"Державна політика має бути послідовна. Якщо говоримо про ринкові реформи, то треба ухвалити програму. А в нас усе намагаються вирішити просто", - заявив експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

Раніше уряд заявляв про створення ринкових відносин в енергетичному секторі.

"Тепер виходить, що коли держава скасувала цінове і тарифне регулювання, це призвело до проблем. Влада в аварійному порядку намагається виправити ситуацію, але робить це хаотично. Міненерго пропонує дивну формулу для обрахунку цін. Бо раніше ці люди виступали за протилежне рішення (із січня 2020-го, уряд запровадив формулу: середньоарифметична вартість за 20 днів місяця на нідерландському хабі TTF плюс транспортування до України. Тепер говорять про формулу: хаб мінус транспортування. - Gazeta.ua). Тепер роблять вигляд, ніби не вони робили кроки, які призвели до соціального невдоволення", - додав Рябцев.

Ціни на енергетичних ринках мають бути не лише економічно обґрунтовані, а й доступні та зрозумілі для споживачів.

"І нинішня, і колишня пропозиція для більшості людей не зрозуміла. Не зрозуміло, чому внутрішні ціни повинні прив'язуватися до європейських хабів? Держава має підтримувати конкуренцію на усіх ринках енергетики і виступати лише як незалежний арбітр", - підсумував Рябцев.

Автор: thepage.ua
  Українці протестують проти підвищення тарифів
Українці протестують проти підвищення тарифів

За словами політолога Віктора Тарана, уряд черговий раз провалився.

"Під час ухвалення державного бюджету уряд не прорахував, що з 1 січня виростають тарифи, він не заклав достатньо коштів на субсидії і тому громадяни, не отримавши допомоги, почали протестувати. Обіцянку Зеленського про зменшення тарифів в 2 рази не можливо здійснити. Це реально лише тоді, коли розпочнеться тотальна глобальна програма модернізації будинків: утеплення приміщень, заміна лічильників, вікон, переведення комунальних закладів на альтернативну енергетику. Такі дії дали б можливість зекономити на 30-40 відсотків. Боротися з високими тарифами треба, запустивши економіку, збільшивши ВВП, заробітні плати, пенсії і субсидії. Це реальних шлях подолання проблеми з тарифами. Усе інше - обман і маніпуляції", - говорить політолог.

Політолог розкритикував рішення уряду щодо зниження тарифів.

"Ми приймаємо рішення, яке ставить під загрозу співпрацю з МВФ і в принципі всю кредитну міжнародну програму. Найголовніше, якщо вони його ухвалять, то все одно платіжки за січень і лютий люди платитимуть у повному об'ємі. За цей опалювальний сезон люди ніяк не відчують знижку. Коли люди побачать платіжки на початку лютого з іншими цінами, знаючи, що їх мали очікувати зниження - впевнений, що будуть шоковані. Це обман. А взагалі підвищення тарифів потрібно було планувати не на січень, а на літо чи на осінь. І потрібно завчасно готувати людей до змін", - зазначив Таран.

За останні 10 років загальна інфляція становить 187,5%. Ціни зросли майже у 2,9 рази.

Державна служба статистики України оприлюднила дані про споживчі ціни на товари та послуги в грудні 2020 року порівняно з груднем 2010-го, передає finance.ua.

Зараз ви читаєте новину «Захмарна комуналка: чому підвищили тарифи та що із цим робити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути