четвер, 30 липня 2009 13:18

За допомогою парадоксу Фермі підрахували кількість позаземних цивілізацій

За допомогою парадоксу Фермі підрахували кількість позаземних цивілізацій

Математики придумали новий підхід для оцінювання кількості позаземних цивілізацій, зважаючи на знаменитий парадокс Фермі. Робота авторів поки ніде не опублікована, але її препринт доступний на сайті arxiv.org.

Коротка версія парадоксу про "зелених чоловічків", придуманого італійським фізиком Енріко Фермі, звучить так: "Якщо позаземних цивілізацій так багато, то де вони?"

Автори нової роботи вирішили відповісти на це питання, виходячи із способу, за допомогою якого інопланетяни досліджують Всесвіт. Учені припустили, що, перш ніж освоювати інші планети, інопланетяни запустять безпілотні апарати-розвідники. Така тактика дозволила б їм значно швидше вивчити обширні райони космосу.

Земні прилади до цих пір не зареєстрували жодного подібного зонда. Дослідники розрахували, скільки апаратів одночасно можуть знаходитися в нашій Галактиці непоміченими.

Автори розглядали ситуації, коли позаземні цивілізації посилали різну кількість апаратів. Крім того, учені брали різні значення середнього часу життя кожного зонда.

Після оцінки кожного з сценаріїв, дослідники зупинилися на декількох найбільш вірогідних. Автори уклали, що у випадку, якщо час життя кожного апарату складає 50 мільйонів років, в нашій Галактиці можуть існувати від 100 до 1000 інших розумних цивілізацій. Якщо зонди-розвідники здатні "протриматися" 100 мільйонів років, то кількість інших світів скорочується до 10.

Запропонований авторами нової роботи варіант вирішення парадоксу Фермі є не першим. Так, в лютому інший колектив дослідників підрахував, що в Чумацькому Шляху можуть одночасно існувати до 200 цивілізацій. Люди до сьогодні не помітили присутності інопланетян з тієї причини, що час життя позаземних цивілізацій вельми короткий. Так, цифра 200 була отримана за умови, що радіосигнали населення інших земель посилає протягом 1000 років.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «За допомогою парадоксу Фермі підрахували кількість позаземних цивілізацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути