Ексклюзиви
пʼятниця, 13 лютого 2015 20:20

За день помирали до 15 дітей віком від 3 до 17 років
5

Фото: Микола Марченко

Сьогодні у Миргороді на Полтавщині вітали краєзнавця Олександра Джуня із присудженням йому літературно-мистецької премії імені Володимира Малика.

"Вчора ми отримали повідомлення, що Олександр Прокопович Джунь нагороджений літературно-мистецькою премією імені Володимира Малика. Він свого часу взявся за унікальну роботу. Добився, що у Миргороді створили музей історії Голодомору. Він зробив два видання книги, присвяченої трагічним подіям 30-х років",– розповідає заслужений працівник культури України Людмила Розсоха.

Премію чоловік отримав за наукову розвідку "Личанський табір-притулок для дітей "куркулів" 1932-1933 років". У народі цей табір прозвали концтабором для дітей. До наших днів збереглося приміщення притулку. А ще в 50-ті роки минулого століття на березі річки знаходили черепи та кісточки дітей. В роки незалежності на цьому місці створили меморіал. Це єдиний в Україні подібний музей. У 30-ті роки минулого століття тут кожен день помирало до 15 дітей віком від 3 до 17 років. Трупи спочатку штабелювали у сараї, потім у погребі, далі скидали у відхоже місце. А під весну почали штабелювати на березі річки Хорол.

Віктор Галич, голова асоціації фермерів Полтавщини, вручив Олександру Джуню картину, котра відображає внутрішній світ людей того часу. Автором картини є художник із Донбасу Андрій Ярошенко.

Офіційна церемонія нагородження лауреатів премії відбудеться 24 лютого у Лубнах. Премію присуджують із 2001 року за творчі досягнення, присвячені історії України та краєзнавству.

Зараз ви читаєте новину «За день помирали до 15 дітей віком від 3 до 17 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути