четвер, 11 квітня 2019 14:53

"З кожним роком пожежі стаються частіше" - еколог

Понад 13 тис. пожеж сухої трави, очерету та стерні гасили рятувальники з початку року. Це в 11 разів більше, ніж за аналогічний період торік. Найбільше - у Київській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Одеській областях. Також 6 разів горіли радіоактивні землі Чорнобильської зони.

Старше покоління вже має звичку, яку важко змінити. Фермери поля обливають бензином і підпалюють, а потім кажуть, що не роблять цього. З кожним роком число пожеж збільшується, - говорить Gazeta.ua Олег Деркач, заступник директора Національного екологічного центру України.

Автор: rozvytok-hromady.com
  Під час пожеж у повітря потрапляють важкі метали, канцерогени, які викликають онкозахворювання та алергії.
Під час пожеж у повітря потрапляють важкі метали, канцерогени, які викликають онкозахворювання та алергії.

Яка шкода від спалювання стерні, трави та очерету?

У повітря потрапляють важкі метали, канцерогени, які викликають онкозахворювання, алергії. Також збільшуються викиди вуглекислоти, парникових газів, що наближує глобальне потепління. Плавні випалюють, щоб легше браконьєрити. Палять сухі рослини біля доріг. Молода трава від цього швидше не з'явиться, верхній родючий шар ґрунту дуже псується, бо вмирають всі корисні мікроорганізми, які там живуть.

Будь-який підпал може спровокувати велику лісову пожежу. Під час такого відбувається загалом руйнування цілих екосистем. Весняні підпали шкодять дикорослим рослинам, призводять до спрощення видового різноманіття, бо гине коріння та насіння рослин. Стає більше бур'янів. Також гинуть тварини та комахи, які мають нори в землі. Для них суха трава - це прихисток і їжа, а не сміття.

Які є альтернативи знищення сухостою?

На стерні можна проводити глибоку оранку, очерет зрізати і використовувати у промисловості. Суху траву взагалі чіпати не варто. Вона не заважає молодій рослинності. А навпаки перегниває і стає гарним добривом, допомагає утворенню родючого шару ґрунту.

Автор: Reuters
  Будь-який підпал може спровокувати велику лісову пожежу.
Будь-який підпал може спровокувати велику лісову пожежу.

Які зараз є методи боротьби з паліями?

Передбачена адміністративна відповідальність - штраф від 170 до 1500 гривень. Коли є матеріальні збитки чи загиблі, винному загрожує кримінальна відповідальність - до 10 років тюрми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від спалювання трави загинуло подружжя пенсіонерів

Чому не діють?

Потрібна широка інформаційна компанія, щоб люди почали відчувати відповідальність. Державні органи мають за цим пильніше стежити. В об'єднаних сільських громадах варто запровадити посаду екологічного шерифа, який контролюватиме ситуацію. Потрібно поставити скрізь камери чи пускати дрони, які будуть відстежувати. Зараз є штрафи, але притягнути винного до відповідальності дуже важко, бо провину нереально довести. Через це у судах такі справи можуть розглядатися роками.

Автор: EPA-EFE
  У розвинених країнах відбуваються постійні стихійні пожежі.
У розвинених країнах відбуваються постійні стихійні пожежі.

Яка ситуація у Європі?

По всій планеті схожа ситуація, бо відбувається висушування територій, опадів випадає менше. У розвинених країнах відбуваються постійні стихійні пожежі. У них ефективніше працюють природоохоронні органи, екологічні шерифи та саме громадянське суспільство. Також мають сучаснішу техніку для швидкого виявлення та гасіння вогню.

На околиці Полтави неподалік села Макухівка сталася велика пожежа - горіли луки, зелені насадження та заболочена місцевість. Один з вогнеборців виклав в Facebook фотографії лиха. У вогні загинули десятки ненароджених водоплавних пташок - попеклися яйця.

Зараз ви читаєте новину «"З кожним роком пожежі стаються частіше" - еколог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути