Ексклюзиви
понеділок, 02 лютого 2009 08:24

З 1 лютого в Україні подорожчали сигарети

З 1 лютого в Україні подорожчали сигарети

З 1 лютого покурити стало дорожче: почав діяти підвищений акцизний збір на тютюнові вироби. Це значить, що тепер одна цигарка з фільтром подорожчала мінімум на 4,7 коп. (плюс 3,7 коп. до акцизу та 1 коп. і більше - так звана адвалорна складова - податок в 16% від продажу цигарок, пачка таких цигарок - мінімум на 94 коп., а цигарка без фільтра - на 2,5 коп., а їх пачка - на 50 коп. Найбільше це вдарило у виробників дешевої бесфільтровки, ціна якої зросла на третину і більше (було 1,25-1,5 грн.).

Для наповнення дохідних частин бюджету планується поступово підвищувати акцизні ставки на сигарети аж до 2011 року. Це значить, що за три роки вони подорожчають мінімум удвічі: наприклад, пачка бюджетного "Честерфілда" буде коштувати 8 грн, дорожче, ніж сьогодні "Мальборо", що, до речі, теж злетить до 12-14 грн.

Представники тютюнових компаній прогнозують, що курці перейдуть на більш дешеві (і більш шкідливі для здоров"я) цигарки і побоюються зростання контрабанди цього товару з Росії та Молдавії, де він тепер коштує менше, ніж у нас.

"Підвищення акцизу на тлі фінансової кризи - досить ризикований крок, тому що платоспроможність населення і так падає, - відзначив директор з корпоративних питань компанії "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна" Дмитро Редько. - Тепер мінімальні акцизи на цигарки з фільтром у нашій країні будуть на 5 грн. вищі, ніж у РФ і на порядок вищі, ніж у Молдові, що напевно залучить контрабандистів. У зв"язку з різким ростом роздрібних цін наприкінці 2008 року вже був відзначений стрибок контрабандних поставок, зокрема, з Молдови".

Податки на сигарети піднімуться лише на 18 коп. з пачки

Разом з тим, спочатку ставка акцизного збору передбачалася вища. За словами Володимира Блохіна, менеджера з регуляторних питань компанії "Брітіш Амерікан Тобакко Україна", в грудні 2008 року парламент розглядав законопроект N3281, який припускав підвищення з 1 січня 2008 року ставок акцизного збору на тютюнові вироби в 2,5 разів. "Разом з вересневим підвищенням акциз виріс би 5,5 разів, - відзначає представник тютюнової компанії. - В таких умовах ми прогнозували падіння виробництва і, можливо, скорочення персоналу".

Проте, за словами представників тютюнових компаній, не таке різке підвищення акцизів дасть можливість галузі спланувати свою роботу і стабільно розвиватися.

Експерти Коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну" упевнені, що прийнятий в кінці грудня 2008 року Закон "Про внесення змін до деяких законів України з питань акцизного збору" N3078 не вирішить питання масової контрабанди сигарет з України і не дозволить значно збільшити надходження до бюджету. За їх словами, податки на сигарети піднімуться лише на 18 коп. з пачки, що "в умовах стрімкої інфляції означатиме, що сигарети фактично подешевшають".

За словами економічного експерта, колишнього заступника Міністра економіки України Володимира Рябошлика, при ухваленні законопроекту N3281 ціни на сигарети підвищилися б приблизно на 80%, а ставки акцизного збору виросли б приблизно в 4 рази по відношенню до тих, які були в 2007 році. Крім того, надходження до держбюджету могли б збільшитися на 5 млрд.грн. Разом з тим ціни на сигарети в Україні зрівнялися б з цінами в Росії.

25 грудня 2008 року Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законів України з питань акцизного збору".

З 1 вересня 2008 року набув чинності Закон "Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби", прийнятий парламентом 31 липня 2007 року.

За матеріалами BIZ.liga.net, Сегодня

Зараз ви читаєте новину «З 1 лютого в Україні подорожчали сигарети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути