четвер, 27 січня 2022 14:11

Уперше за 80 років опублікували свідчення українських очевидців Голокосту

До Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту уперше за 80 років опублікували унікальні свідчення українських очевидців трагедії.

Меморіальний центр "Бабин Яр" разом з французькою організацією "Яхад-Ін Унум" розмістили спогади свідків з різних регіонів України. Вони розповіли, як у них на очах убивали єврейських дітей, вчителів, лікарів та їхніх сусідів, зазначили у пресслужбі центру.

"Свідоцтва були зібрані у результаті тисяч проведених інтерв'ю зі свідками подій Голокосту в Україні та Східній Європі. Вони були записані два роки тому і публікуються вперше", - йдеться у повідомленні.

Раїса була дитиною, коли бачила, як сотні євреїв йшли на "поля смерті" поблизу школи, до якої вона ходила. Там їх розстрілювали, люди падали мертвими або пораненими у величезні ями. Коли діти ходили околицями, вони бачили сніг, залитий кров'ю. Раїса народилася 1935 року в селі Натягайлівка на Миколаївщині. Деякі євреї також жили у цьому селі, але більшість жила у Вознесенську. Це була багатонаціональна місцевість, де мешкали українці, росіяни та євреї.

Автор: Facebook.com/babynyar.memorial
  Пані Раїса поділилась страшними спогадами про Бабин Яр
Пані Раїса поділилась страшними спогадами про Бабин Яр

"Нацисти прийшли сюди 1941 року, коли мені було всього шість років. Мого батька, старшого політичного комісара Червоної Армії, вбили нацисти", - згадує жінка.

Раїса пам'ятає єврея на прізвище Гришович, який жив поруч із її дідом і був одружений на українці. Гришович був диригентом місцевого музичного ансамблю і був улюбленцем громади. Коли нацисти увійшли в місто, вони змусили Гришовича та ансамбль грати для них. За словами Раїси, Гришович залишався в селі протягом всієї нацистської окупації. Зазвичай подібні випадки були рідкістю. Проте, коли радянські війська почали наближатися до цього району, нацисти вирішили вбити євреїв, які залишилися.

Німецький солдат попередив дідуся Раїси, що Гришовича повинні розстріляти, і він пішов подивитися, що відбувається. Гришовича вбили приблизно в жовтні або листопаді 1943 року, а Вознесенськ було звільнено 24 березня 1944 року. Зі свідчень Раїси, Гришович учив дітей весь час протягом окупації, перш ніж нацисти вбили його.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світ вшановує пам'ять жертв Голокосту

"Спочатку нацисти привозили євреїв таємно, і не всі місцеві мешканці знали, що їх розстрілюють. Але коли вони почали привозити їх поїздами на залізничну станцію, висаджувати з вагонів і гнати тисячі людей, як скотину... Коли вони почали вести групи євреїв, то вже всі знали, що їх розстрілюють. Їм наказували роздягнутися, потім у них відбирали цінності і одразу вбивали. Наше село було зовсім маленьким, так що всі знали", - говорить вона.

Нацисти обрали місце на околиці села, там був голий пустир і вириті величезні ями. Німці не розстрілювали маленьких дітей, вони кидали їх живими в ями та закопували. Радянських військовополонених привозили туди, щоб вирити та засипати ями.

Коли вони почали вести групи євреїв, то вже всі знали, що їх розстрілюють

"Ми чули, як їх вели. Вони розмовляли на ідиші, плакали та кричали. Це було страшно! Там були вбиті тисячі людей! Ми не мали права щось давати їм. Якби ми їм щось дали, нас би теж розстріляли нацисти. Я не розумію, чому вони були настільки жорстокими. Туди йшли літні жінки, діти, підлітки. Вони несли на руках маленьких дітей. Буває, що я лягаю і намагаюся згадати… але я навіть не хочу згадувати все це! Все це звірство", - додає жінка.

Інші свідчення належать Галині, якій на той час було 11 років. Євреїв убивали в лісі неподалік її будинку. Вона пам'ятає вбивства, ями, крики маленьких хлопчиків і дівчаток, коли їх вбивали. Ці євреї поховані в лісі, у двох братських могилах.

Автор: Facebook.com/babynyar.memorial
  Пані Галина стала свідком розстрілів у Бабиному Яру
Пані Галина стала свідком розстрілів у Бабиному Яру

Галина жила у селі Туники на Київщині, коли нацисти вдерлися на територію України. Вона росла у злиднях після того, як її батька убила радянська влада за те, що був "куркулем". Троє братів і сестер Галини померли у часи голоду, коли виснажені з'їли кілька буханців хліба, схованих матір'ю.

Після приходу до села, нацисти розстріляли з кулемета 35 комуністів, яких вони зібрали разом та поставили над щойно викопаною могилою неподалік села. Серед них була 18-річна дівчина на ім'я Марина. Нацисти катували її, нацькували на неї своїх собак, тому що вона зачитала їм вірш про Червону армію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина виплачуватиме євреям по $350 доларів пенсії

Менш ніж за місяць, нацисти почали привозити євреїв з сусіднього Богуслава і розстрілювати їх над могилами біля лісу, неподалік могили комуністів. Одна єврейська дівчинка, яку знала сім'я Галини, провела ніч, ховаючись в їхньому будинку. Їй було близько 16 років. Наступного вечора вона повернулася з двома подругами. Мати Галини сказала їй: "Донечко, ми не можемо сховати тебе… ідіть, у мене є власні діти, я не можу ними ризикувати".

Бачила, як чотири рази поспіль протягом чотирьох днів нацисти розстрілювали групи євреїв

Галина згадує, що бачила, як чотири рази поспіль протягом чотирьох днів нацисти розстрілювали групи євреїв. Але, за її словами, це були не єдині випадки, коли там вбивали людей. Жінка та її друзі спеціально ходили туди, аби подивитися, що відбувається.

"Там, у лісі, вбивали євреїв. Не всіх разом, але тільки-но когось спіймають, то вб'ють на місці. Тому що євреї, бідолашні, ховалися", - говорить вона.

Серед тих, кого Галина бачила вбитими, була й дівчина, яка разом з подругами приходила сховатися до її будинку. Розстріл проводили двоє німецьких солдатів, у них були гвинтівки. Очевидиця розповідає, як один із солдатів не хотів стріляти та плакав, тому інший офіцер вдарив його по обличчю, взяв його гвинтівку і вбив дівчину.

27 січня у світі відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. Саме в цей день 1945-го був звільнений нацистський концентраційний табір Аушвіц.

Сьогодні в єврейських громадах України проводять заходи в пам'ять про жертв Голокосту. Збори проводитимуться з дотриманням карантинних заходів. У деяких містах такі заходи пройдуть за участю мерів, губернаторів та інших високопоставлених гостей. В Україні і по всьому світу згадуватимуть євреїв, які були знищені нацистською машиною Голокосту тільки за те, що вони були євреями.

Зараз ви читаєте новину «Уперше за 80 років опублікували свідчення українських очевидців Голокосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути