Ексклюзиви
понеділок, 11 березня 2019 08:42

Вперше за 18 років: в Україні проведуть перепис населення

Вперше за 18 років: в Україні проведуть перепис населення
Підготовка до попереднього перепису вже почалася.

Наступного року в Україні запланували провести перший за останні 18 років перепис населення. Про це повідомив голова Держслужби статистики Ігор Вернер. Але для початку випробують перепис у двох районах країни.

"Час проведення попередньої перепису - грудень 2019 року. Місце проведення - Оболонський район Києва і Бородянський район Київської області", - повідомляється у звіті Держстату, пише "Сегодня"

На це виділено 44 млн грн. Перепис проходитиме з використанням нових технологій - переписувачів планують озброїти планшетами. За попередніми оцінками, витрати на всеукраїнський перепис складуть не менше 2 млрд грн.

Підготовка до попереднього перепису вже почалася. Про це повідомив голова Оболонського району столиці Олександр Цибульщак.

"Під час відпрацювання, яке почнеться орієнтовно в вересні, не буде переписуватися населення всього району, а лише жителі окремо взятих мікрорайонів", - розповів чиновник.

На запитання про те, чому був обраний цей район, його керівник однозначно відповісти не зміг. Лише не виключив, що в районі є як новітні житлові квартали, так і старі, тому такий "мікс" і становить інтерес для статистики.

Чиновники Бородянського району Київської області дивляться на пробний перепис під іншим кутом.

"Є люди, які по факту не враховані в районі, але при цьому користуються інфраструктурою - їм на допомогу в разі необхідності приїжджають і швидка допомога, і поліція, і інші. Виходить, що ми отримуємо дотації на 50 тисяч населення, а якщо після перепису з'ясується, що жителів у нас 70 тисяч, то і дотація буде більше ", - сказав нам заступник голови районної ради Олексій Черкашин.

Соціологи вітають перепис населення. Це дозволить коректувати економіку та інфраструктуру країни під реальні потреби, також дасть можливість розуміти проблематику використання ресурсів.

"По-перше, стане зрозумілою точну кількість українців (у 2001 році українців було більше 48 млн чол. - ред.). По-друге, після перепису ми будемо знати про кількість молоді, зокрема людей пенсійного віку. Також ми будемо знати про рівень освіти населення, скільки у нас міського населення, а скільки - сільського", - розповіла соціолог Ірина Бекешкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соціолог розвіяв міфи навколо перепису

Раніше про перепис населення заявляв прем'єр-міністр Володимир Гройсман. За його словами, підрахунки дадуть зрозуміти реальну ситуацію в країні, проблеми розвитку, використання ресурсів.

Зараз ви читаєте новину «Вперше за 18 років: в Україні проведуть перепис населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути