Ексклюзиви
субота, 05 травня 2018 20:23

Соціолог розвіяв міфи навколо перепису

Соціолог розвіяв міфи навколо перепису
Євген Головаха: ФОТО: Сергій СТАРОСТЕНКО

Українці мають низький рівень довіри до держави. Відповідно, і до перепису населення.

Про це в коментарии Gazeta.ua розповів соціолог Євген Головаха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чверть населення в стані стресу" - як війна змінила українців

"Державні органи повинні провести суттєву роз'яснювальну роботу. Потрібно наголошувати, що дані перепису ні в якому разі не можуть стати предметом зацікавлення будь-яких органів. А якщо хтось передасть туди дані, це злочин, який буде покараний. Це справа засобів масової інформації. Навіть у Радянському Союзі дані перепису нікуди не передавали. Конфіденційність - головна умова. Спеціалісти про це знають, люди - ні. Їм треба пояснити, щоб вони могли відповідати на запитання. Але залишається ще один суттєвий фактор - якщо ви пускаєте обліковців у свою оселю, вони дивляться, як ви живете. У вас одразу виникає думка: якщо наведе когось на мою оселю? Тому я краще не пущу його", - говорить він.

Рівень довіри до держави - низький. Відповідно, і до перепису теж. Але маємо переконати людей, що держава виконуватиме свої зобов'язання

Є ризик, що люди відмовляться відповідати на питання про розмір і джерела доходу, вважає соціолог.

" Я тут бачу велику проблему. Думаю, що порівняно з попереднім переписом, треба зробити значно тонкішу структуру запитань щодо джерел доходу. Звідки ви отримуєте гроші - найвразливіша тема. У нас сьогодні багато джерел доходу, що в традиційну схему не вкладаються. Люди не хочуть відповідати. Рівень довіри до держави - низький. Відповідно, і до перепису теж. Але маємо переконати людей, що держава виконуватиме свої зобов'язання. В нашій анкеті щорічного моніторингу є запитання: скільки грошей ви заробили за рік? Який середній дохід у родині? І ми враховуємо, скільки на одну людину. Багато людей відмовляються говорити про це. А ті, що відповідають, суттєво зменшують дохід. Перша причина - люди бояться, якщо скажуть, що багато заробляють, стануть жертвами злочину. Навіть якщо ви обліковець у спеціальній формі, у вас є посвідчення - все одно бояться. У країні - нестабільна ситуація, враховуючи кількість зброї у населення, злочинність, війну. Тому проводити перепис буде важче", - вважає соціолог.

Для переважної більшості українців немає великої проблеми сказати чесно, як вони живуть.

За словами соціолога, все менше українців готові пускати державних обліковців до власних осель.

"Для переважної більшості українців немає великої проблеми сказати чесно, як вони живуть. Я, як соціолог, бачу таку проблему, що значно менше людей готові пускати в свої оселі. Якщо ви запланували опитати всіх за маршрутним методом, вас спочатку тільки у 20 відсотків осель пропустять. А раніше і у 60 відсотків допускали, а в 1990 роки у 80.

2001 року були паперові анкети. Зараз, я так розумію, видаватимуть планшети з електронною програмою. Це може трохи полегшити ситуацію. Обліковці будуть мобільніші. Наприклад, люди, які не захочуть допускати до власних осель, можуть заповнити форму надворі", - зазначив він.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав українців готуватися до перепису населення.

Про це він написав у Twitter.

"Ці підрахунки дадуть нам зрозуміти реальну ситуацію в країні, проблеми розвитку, використання ресурсів", - повідомив голова уряду.

Зараз ви читаєте новину «Соціолог розвіяв міфи навколо перепису». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути