середа, 27 лютого 2008 16:39

Випита вода залишає слід у волоссі - висновок учених

Випита вода залишає слід у волоссі - висновок учених

Дослідники з університету Юти в Солт Лейк Сіті (Unіversіty of Utah іn Salt Lake Cіty, США) виявили, що вода, яку п"ють люди, залишає свій "підпис" на людині, особливо в її волоссі.

Відомо, що хмари формуються над океанами, а потім рухаються вглиб суші. Важкі ізотопи випадають із опадами в першу чергу, тому, чим ближче до океану, тим більше частка важких ізотопів у дощовій воді. Вчені провели географічне районування за складом ізотопів водню й кисню води й виявили, що вода з-під крана відповідає опадам у цій місцевості.

Аналіз також показав, що склад ізотопів у волоссі і у воді з-під крана в тій місцевості, де проживає людина, подібні. Волосся в середньому виростає на місяць на 1 см. Якщо людина переїжджає в нову місцевість, вона повинна прожити там не менше трьох місяців, щоб цей факт можна було виявити за її волоссям.

Новий метод може використовуватися в судовій практиці. З його допомогою в одному випадку було доведено, що жертва вбивства проживала в західних штатах США протягом двох років. Проте, для масового застосування метод вимагає подальшої доробки через його складність. Крім того, індивідуальні особливості фізіології та дієта вносять великий "шум" до складу ізотопів, що також ускладнює масове застосування методу, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Випита вода залишає слід у волоссі - висновок учених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути