вівторок, 31 січня 2012 15:01

Вінницькі безхатьки сварять мера за незручний пункт обігріву
8

Фото: Фото: Аріна Кантоністова

З початком сильних морозів у Вінниці для безхатьків від місцевої влади та обласного МНМ відкрили пункт обігріву. У військовому наметі розрахованому на сотню людей щоденно гріються від 4 до 50 відвідувачів. Їм пропонують гарячий чай, який цілодобово гріється у польовій кухні та хліб. Завезли дрова.

Близько опівдня в середині намету четверо чоловіків, одна жінка, біля неї дві порожні пачки цигарок без фільтру "Прима". За манерою спілкування схоже на те, що кожен з них вживав алкоголь.

"На вулиці мінус 20 градусів. Ви живете дома, в нормальних умовах, а ми виживаємо, бомжуємо. Знаєте, що це теке? В-и-жи-ва-ння! Тут поспати немає де, хіба, що на цих йолках, що під ноги кинули. Чи на цих лавках? Давайте подзвонимо Гройсману, і запросимо його сюди. Хай спробує так поспати! Нам дають тільки дрова, гарячий чай та хліб", - скаржиться 44-річна Марина Соболева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безхатьки припинили збирати пляшки

Марина сидить на лавці з калікою-жебраком  53-річним Володимиром Петушком. На одній з двох "буржуйок", що отоплюють намет, велика пательня, у ній варять суп. Двоє безхатьків нарізають  маленькими шматочками сало. Стіл-парта, що при вході, заставлена харчами. Пачками лежать "мівіна", локшина, чай, кілька буханок хлібу.

"Це все люди приносять нам. Шуби, передають, ще там якийсь одяг. Гріємося, поки біля пічки тепло. А на вулиці, там звичайно холодніше", - зауважує Петушок, додає, що його вибрали старшим по намету. Він має постійно знаходитися на місці, дивитися, щоб не затухали пічки, не сварилися відвідувачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як живуть бомжі на площі трьох вокзалів у Москві

У намет  заходить невисокий безхатько у  коричневій шкірянці. В руках тримає дерев'яного хреста.

"З Різдвом Христовим, перехрестіться. Цілуйте хрест святий", - кричить й тицяє хреста двом чоловікам, що нарізають сало при вході. Ті цілують й продовжують готувати їжу.

Раптом залітає високий чоловік у чорній куртці. Починає матюкатися на присутніх, розпихує всіх. Завадити бійці допомагають двоє міліціонерів та стільки ж рятувальників, які почули галас. Ті чергують у наметі для працівників, який стоїть поруч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вокзальні бомжі харчуються ікрою і портвейном

Правоохоронці виводять баламута та чоловіка з хрестом. Решта продовжує варити суп.

"Матушка моя 30 років пропрацювала в школі. Потім ударилася в мусульманство, як і моя молодша сестра. Продали дім, а я ще маю віддати за нього гроші. Нормальний хід, 14 тисяч зелені!? Ви ж розумієте, що таке зелень. Долари, це ж не євро. А у вас є телефон з "Лайфом"? Подзвоніть мамі моїй, скажіть, що я тут мерзну. У мене телефону немає. Замучилася їх купувати й продавати. На хліб же потрібно десь брати. А ви з Вінниці всі? Знаєте начальника управління міської міліції? Так це мій однокласник. Піду до нього на прийом, хай допомагає. Я вже до нього приходила, паспорт мені зробив. Знаєте, я ж професійний кухар-кондитер. Я дуже сильна жінка. По гороскопу Діва", - схлипує жінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бомжі в Ялті їдять креветок і п'ють портвейн

Поряд сидить чоловік, не представляється.

"У мене є типу будинок – "кукарешнік". А нормальний то в мене був, з усіма умовами. Жив з дружиною. Пасинок вкрав півтори тисячі євро. Виніс з хати, а мене через нього виписали з квартири", - жаліється.

Синоптики попереджують, щонайменше сильні морози протримаються два тижні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бомжі не дочекалися покращення життя від Януковича

"Наші відвідувачі трішки плутають пункт обігріву з готелем. Наше діло забезпечити їм хоч якесь тепло, щоб нічого собі не відморозили. Мороки з ними немає. Самі собі дрова рубають, пічку гріють. Ми заходимо кожні 20 хвилин, дивимося, щоб все було нормально, щоб не курили. Палатка вміщує до 100 людей. Наших гостей набивається до 50-ти. З нашої служби цілодобово чергують по двоє. Рідко буває, коли приходять і буянять. Загалом, поводять себе спокійно", - каже вінницький рятувальник Олег Семенчук.

Пункт обігріву простоїть до закінчення зими.

Зараз ви читаєте новину «Вінницькі безхатьки сварять мера за незручний пункт обігріву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути