четвер, 26 березня 2020 12:17

Віддані та незламні: в Україні відзначають День Національної гвардії
12

Сьогодні, 26 березня, святкують день Національної гвардії України. Військові підрозділу захищають кордони України на Донбасі, стежать за безпекою під час масових заходів, охороняють органи держвлади та важливі стратегічні об'єкти.

26 березня святкують день Національної гвардії України
Фото: ukrinform.ua
26 березня святкують день Національної гвардії України
26 березня святкують день Національної гвардії України
26 березня святкують день Національної гвардії України
26 березня святкують день Національної гвардії України

"Сьогодні ми вшановуємо всіх гвардійців, які героїчно зміцнюють oбoрoноздатність держави і захищають безпеку українського народу. Зараз Національна гвардія - це доблесні захисники Вітчизни, котрі стоять на сторожі конституційного ладу, забезпечують дотримання прав і свобод людини. Низький уклін і вічна пам'ять бійцям, які віддали своє життя заради нашої Батьківщини. Про подвиг кожного з них будуть завжди пам'ятати. Нехай любов до рідної землі і людська вдячність надають вам натхнення в нелегкій і відповідальній справі - служінні Україні. Бажаю всім військовослужбовцям та ветеранам Національної гвардії міцного здоров'я, незламності духу, миру і добра вам і вашим родинам ", - привітав військових президент Володимир Зеленский.

Нацгвардію вперше створили 4 листопада 1991 року на базі Внутрішніх військ УРСР. Але вже 2000-го розформували. Відновили військо лише за 14 років як структуру з правоохоронними функціями, яка входить у систему Міністерства внутрішніх справ.

Із початку збройної агресії Росії на Донбасі до лав Національної гвардії зарахували кілька добровольчих батальйонів, які воювали проти російських окупантів. Зараз до обов'язків входить захист громадського порядку та безпека українців.

Чисельність Національної гвардії не може перевищувати 60 тис. військовослужбовців. Однак Верховна Рада має можливість збільшити кількість нацгвардійців у разі необхідності, ухваливши відповідний закон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіянин хотів на службу в Нацгвардію. Його перевіряє контррозвідка

Основними кольорами Національної гвардії стали оливковий, темно-синій і колірна гамма Хижак. Беретним знаком є золотиста промениста восьмикутна зірка, вгорі якої розміщено гренаду з полум'ям.

Крім того, в розпорядженні нацгвардійців є певні спецзасоби. Зокрема, електрошокери, кайданки, гумові і пластикові кийки, гранати і боєприпаси світлошумові і димової дії, водомети, пристрої для відстрілу гумових куль. Допомагати виконувати службові обов'язки можуть собаки та коні.

Також Національна гвардія є членом Асоціації сил жандармерії і поліції країн Європи і Середземномор'я.

Бійці Національної гвардії нестимуть почесну варту біля Верховної Ради.

У неділю, 1 березня, біля парламенту відбувся урочистий захід із нагоди започаткування традиції несення почесної варти нацгвардійцями, яке супроводжуватиметься урочистим підняттям державного прапора України.

Зараз ви читаєте новину «Віддані та незламні: в Україні відзначають День Національної гвардії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути