понеділок, 09 вересня 2019 15:23

Відчув, що це справді звільнення, лише коли сів на борт нашого Ан-148 - Карпюк

Відчув, що це справді звільнення, лише коли сів на борт нашого Ан-148 - Карпюк
Коли мене перевели до СІЗО в Грозному, я почав отримувати листи від українців з усього світу, - Микола Карпюк. Фото: ВВС Україна

Самого механізму обміну я не знаю. Ще не спілкувався з тими, хто міг би розповісти, як це було. Каже колишній політв'язень Кремля Микола Карпюк, 55 років, в інтерв'ю ВВС Україна.

У російській неволі він провів 5,5 років. У РФ його засудили до 22,5 років за нібито участь у першій чеченській війні на боці повстанців.

"У ніч із 15 на 16 серпня мене попросили збиратися з речами на вихід. Я запитав: це переселення чи етап? Сказали, що етап. Мене зустрів конвой, посадили до "ГАЗелі" і повезли. Куди? Я не знав. Уже після прибуття зайшов підполковник ФСБ. Сказав, що я в СІЗО-2 Москви. Я перепитав, як це по-народному. Він відповів: "Лефортово". Тоді в мене з'явилась думка, що це може бути пов'язано з обміном. Тримали в одиночній камері. Перед обміном я мав поставити свій підпис про отримання паспорта, грошей, які лишилися в мене на рахунку. Запитав тоді в офіцера: "Це звільнення?". Він сказав: "Так", - розповідає Карпюк.

Знову прийшли і сказали збиратися у ніч проти 7 вересня, без пояснень.

"Це Росія, вони так роблять. Нас посадили в автобус. Кожного супроводжував співробітник ФСБ у масці, ніби ніндзя. Але поводилися ґречно. Тоді побачив Олега Сенцова, інших в'язнів. Але те, що це справді звільнення, відчув лише тоді, коли сів на борт нашого АН-148, бо це вже була територія України", - каже чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Визволитель" українців, яких взяв у заручники його ж кум" - Щур "взув" Медведчука

Додає, що серед українців відчутно зріс національний солідаризм, тобто братолюбство.

"Це відчуття свого. Відчуття того, що ми всі громадяни України. Відчуття єдиної родини, коли свій потрапляє в небезпеку. Це дуже відчувається всіма. Коли мене перевели до СІЗО в Грозному, я почав отримувати листи від українців із усього світу. Там таке було братолюбство. Це говорила душа людей, такого просто так не висловиш".

Говорить, що коли починав свою політичну діяльність наприкінці 1980-х - на початку 1990-х, то вони з побратимами лише мріяли про той час, коли українці зможуть проявляти національну солідарність.

"А тут ми побачили цю солідарність за власного життя. Я це відчув на собі", - сказав Карпюк.

Російські прикордонники затримали Миколу Карпюка на кордоні 17 березня 2014-го, коли він, як пояснює, їхав на перемовини з людьми з оточення Володимира Путіна як один із лідерів "Правого сектору". Україна тоді переживала російську анексію Криму та стояла на порозі війни.

Зараз ви читаєте новину «Відчув, що це справді звільнення, лише коли сів на борт нашого Ан-148 - Карпюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути