Ексклюзиви
пʼятниця, 21 січня 2011 16:03

Вхід до давнього підземелля знайшли у вінницькому музеї (ФОТО)
8

Фото: Фото: Тамара Тисячна / Gazeta.ua

У Вінницькому краєзнавчому музеї у грудні минулого року знайшли вхід до давнього підземелля. Працівники музею виявили його у підлозі зали археології під час ремонту, коли зняли старий паркет. Журналістам дозволили спуститися у нього вперше.

З-за купи сміття у ямі видно арку, під якою - вхід до підземної кімнати. Щоб пролізти під нею, потрібно майже лягти на купу сміття. Льох під землею висотою близько півтора метра. Повітря важке, затхле, просякнуте запахом вогкої глини та піску. Праворуч, за цегляними колонами, замурована арка. Імовірно, це вхід до іншої кімнати. Біля стіни навпроти входу відколовся великий шмат глини. Зверху висить залишок цегляної колони, прикріплений до стелі. Через цеглу та пісок важко пересуватися.

"Про існування підземних льохів під будівлею свідчать лише деякі письмові згадки, але планів з ними ми ніколи не знаходили", - сказав завідувач сектором охорони культурної спадщини управління культури і туризму Вінницької облдержадміністрації Михайло Потупчик.

Будівля, у якій розташований музей, є частиною пам'ятки національного значення Вінницькі мури - єзуїтського комплексу будівель середини XVIII століття. Музей тут розмістили із 1929 року.

"У нас є дуже відома не тільки в Україні, а у всій Європі колекція сарматських коштовностей XV-X століття до нашої ери. Вона зберігається у наших фондах, і можемо показати лише на замовлення. Можливо, коли розчистимо це підземелля, ми зробимо там виставку цих коштовностей. А, можливо, зброї", - повідомила заступник директора музею Світлана Шараварська.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Вхід до давнього підземелля знайшли у вінницькому музеї (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути