Ексклюзиви
вівторок, 24 лютого 2009 13:44

Навесні оренда житла у Києві впаде до $120

Навесні оренда житла у Києві впаде до $120

Більшість киян ніяк не можуть змиритися з тим, що за їх квадратні метри їм вже не платять "космічні" гроші.

Давно такого в Києві не було: квартири для здачі місяцями стоять порожніми. Господарі бояться продешевити, ціну не знижують, втрачаючи не тільки заробіток на квартирантах, але і витрачаючись на оплату комунальних рахунків за ці квартири.

"Попиту мало, і грошей у людей все менше"

Порада тим, хто шукає житло: нині не варто боятися дзвонити за оголошеннями, які були надруковані в газетах або розміщені в Інтернеті навіть два тижні тому. Пропозиції, які вас зацікавили, швидше за все, будуть актуальними і увечері, і наступного дня, і навіть цілий тиждень.

Проте ріелтор Оксана, яку попросили підшукати найдешевшу квартиру, називає зовсім недешеві цифри - дві з половиною тисячі гривень за однокімнатну і чотири за двокімнатну. "Я тільки і чую, що всі зараз дуже дешево знімають квартири, але мені від господарів ще жодного разу не поступали такі дешеві варіанти. Не знаю, як останні знаходять подібні пропозиції", - говорить ріелтор.

Брокер з АН "Практика ріелті" Олександр Поляков відверто розповів: "Попит в порівнянні з груднем помітно впав, добре, якщо в тиждень здаси 1 квартиру. Та все ж, мені здається, навесні оренда не подешевшає: всі новобудови стоять, вторинне житло майже не продається - люди залишаться квартиронаймачами".

Помічаєте суперечність? Нехай навіть не менше стане постояльців, але при зростаючій пропозиції і падаючому попиті навряд чи господарі встоять - доведеться їм в боротьбі за клієнтів йти на поступки.

За словами ріелтора з АН "Вогні Троєщини", причин для масового здешевлення оренди не має. "Почнуть повертатися з-за кордону українці, які втратили там роботу, навесні до Києва потягнуться будівельники, якщо будівництва оживуть: попит на оренду виросте".

"За весну оренда подешевшає в середньому на 30-40%"

Аргументи не витримують критики. Гастарбайтери - в основному уродженці Західної України, чому їм до Києва їхати, де з роботою теж туго? І будівництво весною вже точно не оживе, в кращому разі - восени.

Валентина Гурняк з АН "Грааль-Р" говорить: "Пожвавлення немає і не передбачається. Багато квартир по 2 місяці "висять", господарі втрачають гроші. Нікуди їм діватися: поступатимуться, я думаю - на третину від заявленої ціни".

"Попиту мало, і грошей у людей все менше, так що, вважаю, за весну оренда подешевшає в середньому на 30-40%. З"являться квартири і по $120", - вважає Неля І. з АН "Фенікс-2000".

Виявилося ще декілька цікавих тенденцій - безліч молодих киян, які дозволяли собі знімати житло, щоб не жити з батьками, сьогодні повертаються в тісні сімейні гніздечка. А ось ті, хто здавав житло, а сам перебивався на дачі або у тещі-свекрухи, сьогодні повертаються в свої квартири. Немає сенсу мучитися, говорять.

За період з 16 по 23 лютого 2009 року середня ціна оренди квартир в Києві виросла на 0.91% і склала $15.38 за кв.м.

Число пропозицій в базі оренди по всьому Києву за минулий тиждень знизилося на 2.46%.

По різних районах Києва видиме як зростання, так і падіння ціни квадратного метра оренди квартир.

Пропозицій в Центрі додалося на 8.82%, а оскільки там традиційно дорогі квартири - видиме зростання цін по деяких районах (Солом"янський, Шевченківський). Ціна оренди на Лівому березі впала по всіх районах і типах квартир (від 1 до 5 відсотків).

Максимальне падіння в Дарницькому районі (-4.57%), максимальне зростання - в Шевченківському (+1.02%).

Найдешевший квадратний метр оренди в Деснянському районі ($8.98 ), найдорожчий, - в Центрі ($22.23).

Середня ціна оренди квартири по Києву:
- 1-кімнатна - $522 (падіння на 0.19% )
- 2-кімнатна - $876 (зростання на 1.74% )
- 3-кімнатна - $1639 (зростання на 3.08% ).

Розподіл і зміна кількості пропозицій за тиждень покімнатно :
- 1 кімнатних - 32.79% - зменшилося на 8.91%
- 2 кімнатних - 43.39% - зменшилося на 2.79%
- 3 кімнатних - 23.87% - збільшилося на 8.62%

За матеріалами "Киевские ведомости", Сегодня, Realt.kiev.ua
Зараз ви читаєте новину «Навесні оренда житла у Києві впаде до $120». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути