субота, 08 травня 2010 11:09

Вчені назвали причину вибуху "нафтового Чорнобилю"

Вчені назвали причину вибуху "нафтового Чорнобилю"

Вибух на нафтовій платформі Deepwater Horizon в Мексиканській затоці, який призвів до масштабного витоку нафти в море, швидше за все, стався через міхур метану, який піднявся зі свердловини.

Таку версію висловив професор каліфорнійського університету в Берклі Роберт Бі, який вважається великим фахівцем в області забезпечення безпеки при проведенні бурових робіт. Він прийшов до такого висновку на основі свідчень очевидців катастрофи, які йому передали експерти, що розслідують причини інциденту.

За версією Бі, міхур метану виник на великій глибині через нагрівання, яке сталося в результаті хімічної реакції в ході цементування свердловини - одного зі стандартних технологічних процесів при підводному бурінні. Зростання температури викликало перехід метану з рідкого в газоподібний стан, після чого міхур, збільшуючись в розмірах по мірі підйому з глибини і падіння тиску, прорвав бар'єри на своєму шляху і вирвався на поверхню.

Перший вибух, за словами професора, швидше за все, стався в двигунах, встановлених на буровій платформі, які через попадання в них газу стали працювати на гранично високій швидкості. Загоряння, яке послідувало призвело до вибуху нафтової суміші, яку викинуло на поверхню слідом за метаном.

Представник оператора нефтеплатформи, компанії BP, відмовився підтвердити або спростувати версію Роберта Бі. За словами співробітника компанії, які-небудь висновки можна буде зробити лише за підсумками повноцінного розслідування, яке поки що не завершилось.

Вибух на платформі Deepwater Horizon, розташованої на відстані 80 кілометрів від берегів штату Луїзіана, стався 20 квітня. У результаті катастрофи загинули 11 осіб - дев'ять робітників і два інженери. Сама платформа при цьому затонула, ще більше пошкодивши свердловину, яка постраждала під час вибуху. Збиток від катастрофи оцінюється в суму до 14 мільярдів доларів.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Вчені назвали причину вибуху "нафтового Чорнобилю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути