четвер, 06 травня 2010 18:19

Витік нафти у Мексиканській затоці закриють спеціальним куполом

Витік нафти у Мексиканській затоці закриють спеціальним куполом

До місця витоку нафти в Мексиканській затоці прибуло судно зі спеціальним куполом, яким планується накрити свердловину. Про це повідомляє агентство Associated Press. Передбачається, що 100-тонна конструкція з бетону і сталі дозволить запобігти подальшому попаданню нафти у воду. Її будуть відкачувати зі свердловини в спеціальні нафтоналивні кораблі.

Фахівці почнуть встановлювати купол вже в четвер, 6 травня. Для цього вони будуть використовувати підйомний кран, встановлений на іншому судні. Також для установки конструкції планують задіяти спеціальний дистанційно керований підводний човен.

Інженери відзначають, що це короткострокове, але найбільш ефективне на даний момент рішення. Раніше фахівцям вдалося встановити вентиль і перекрити один з трьох витоків. Проте на загальному обсязі нафти, що потрапляє у воду, це ніяк не позначилося.

Вибух на нафтовій платформі Deepwater Horizon, причини якого досі з'ясовуються, стався 20 квітня. В результаті цього інциденту загинули 11 осіб. Сама платформа, яка належала компанії BP, затонула. При цьому вона пошкодила свердловину, з якої в затоку почала виливатися нафта.

Щоб не допустити забруднення прибережної смуги, рятувальники розпочали встановлення загороджувальних бонів. До цієї роботи також залучені підрозділи Національної гвардії. Тим не менше, до 4 травня нафтова пляма досягла території штату Луїзіана.

Щодня у воду потрапляє близько 200 тисяч галонів (майже 760 тисяч літрів) нафти. У штатах Флорида і Луїзіана оголошено надзвичайний стан через загрозу екологічної катастрофи. Компанія BP вже взяла на себе відповідальність за витік, а також пообіцяла компенсувати всі витрати на ліквідацію нафтової плями.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Витік нафти у Мексиканській затоці закриють спеціальним куполом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути