середа, 05 травня 2010 08:46

Можуть загинути майже 400 видів перелітних птахів

Автор: фото: Reuters/Carlos Barria
  Птахи б’ються за рибу на атлантичному узбережжі біля Луїзіани. Із затонулої платформи на дні океану продовжує витікати нафта. Пляма збільшується і рухається Мексиканською затокою
Птахи б’ються за рибу на атлантичному узбережжі біля Луїзіани. Із затонулої платформи на дні океану продовжує витікати нафта. Пляма збільшується і рухається Мексиканською затокою

Нафтова пляма в Мексиканській затоці продовжує наближатися до берега американського штату Луїзіана. За останню добу її розмір збільшився втричі.

Вибух на нафтовій платформі стався 21 квітня за 210 км від Нового Орлеана. Пожежа тривала 36 год., аж доки платформа затонула. На ній працювали 126 людей. 115 евакуювали вертольотами, 17 потрапили в лікарню з опіками, 11 загинули.

Щоденно в море виливається до 800 тис. л нафти. Пляма весь час рухається. 23 квітня вона була за 50 км від берега, 29 — за 26 км, ще через два дні — за 14 км.

У штатах Луїзіана, Флорида й Алабама оголосили надзвичайний стан. Щонайменше на 10 днів заборонили виловлювати рибу. Луїзіана — один із найбільших американських експортерів морепродуктів. Штат зазнає збитків щонайменше на $2 млрд.

— Нафторозлив зачепить близько 20 природних територій США, постраждають до 40 видів морських ссавців — дельфіни, черепахи. Коричневий пелікан, можливо, знову потрапить до Червоної книги США, — говорять екологи.

Через нафтову пляму можуть загинути майже 400 видів перелітних птахів. Усе залежить від того, скільки ще нафти виллється у воду.

Збитки оцінюють у 20 мільярдів доларів. Це — майже чверть українського бюджету на 2010 рік

У вівторок вранці на берег пляжу Міссісіпі викинуло 20 мертвих морських черепах. Однак жодна з них не була покрита нафтовою плівкою. Тому припускають, що їхню смерть могла спричинити отруєна риба.

Платформа "Діпвотер горізон" належить компанії "Трансокеан". До 2013 року видобувну установку орендувала британська "Брітіш петроліум".

2 травня до Нового Орлеана прилетів президент США Барак Обама. Відповідальність за катастрофу він поклав на "Брітіш петроліум". Компанія визнала провину.

Голова берегової охорони Тед Аллен вважає, що з наслідками впораються за три місяці. Передусім на глибині 1,5 км спробують перекрити отвір, з якого виходить нафта. Його мають тимчасово накрити спеціальним куполом. Наприкінці тижня збираються опустити під воду першу з трьох залізобетонних конструкцій вагою 98 т.

Збитки оцінюють у $20 млрд. Це — майже чверть українського бюджету на 2010 рік.

Експерти говорять: якщо витік нафти не зупинити, то катастрофа в Мексиканській затоці може мати серйозніші наслідки, ніж 1989 року на Алясці. Тоді танкер "Екссо-Вальдес" напоровся на риф. У воду вилилося майже 40 млн л нафти. Власник танкера, компанія "Екссо" заплатила $6,75 млрд штрафу за шкоду довкіллю.

Випалити всю нафту у воді неможливо

— Такі катастрофи трапляються дуже рідко. Платформа повністю зруйнована ще й затонула. Затоплюють не придатні до експлуатації платформи. А щоб затонула сама — такого досі не було, — каже Валерій  Боровик, 36 років, голова правління альянсу "Нова енергія України". — Пляма та її рух теж не мають аналогів. Вона дуже велика і йде до районів відпочинку. Щоб позбутися плями, її ділять на частини і випалюють. Але це триватиме місяць, а може, й більше. Бо це ж жива вода. Відгородити її майже неможливо. І все випалити теж. Крім того, палаюча нафта жахливо смердить. Пройдуть десятиліття, доки відновиться екологічна ситуації того району.

На платформах у Чорному морі необхідно використовувати новітні технології, каже експерт. Бо "Чорноморнафтогаз" має давно застарілі.

Ігор ЛУБ"ЯНОВ

Зараз ви читаєте новину «Можуть загинути майже 400 видів перелітних птахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути