четвер, 05 квітня 2007 09:12

Вчені добули інсулін з трансгенних рослин

Інсулін, що виробляється генетично модифікованими рослинами, поступить на фармацевтичний ринок протягом найближчих трьох років. Творець нової технології канадська компанія Sembiosis заявляє, що може стати першим виробником гормонального препарату, отриманого з рослинної сировини.

Людський ген, що несе інформацію про структуру інсуліну, був уведений до геному сафлору (Carthamus tinctorius) – однорічної трав"янистої рослини, яка використовується для отримання фарбуючих речовин. Інсулін складає 1,2 відсотку від загальної маси білків у насінні рослини, що навіть більше, ніж потрібно для забезпечення рентабельності виробництва.

Декілька інсулінових плантацій, які належать Sembiosis, розташовані в Канаді, США й Чилі. Якщо компанії вдасться довести ідентичність рослинного інсуліну людському, вона зможе дістати доступ на фармринок без повного циклу тривалих і дорогих клінічних випробувань. Це може виявитися дуже своєчасним кроком, оскільки захворюваність діабетом у світі зростає швидкими темпами, а нові способи введення інсуліну, наприклад інгаляція, значно збільшують витрату препарату.

На даний час інсулін, що його потребують хворі на цукровий діабет, виробляється генетично модифікованими бактеріями, яких тримають у герметичних контейнерах. Генетично модифіковані рослини для вироблення інсуліну вирощуватимуть у відкритому грунті.

Остання обставина турбує захисників навколишнього середовища, які указують на непередбачувані наслідки безконтрольного розповсюдження генетично модифікованих рослин у природі. Щоб уникнути передачі людських генів іншим рослинам, трансгенний сафлор висаджують у міжсезонні і збирають до початку цвітіння його диких родичів, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Вчені добули інсулін з трансгенних рослин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути