Ексклюзиви
пʼятниця, 23 липня 2010 12:21

Ватикан ввів в обіг власні євромонети

Ватикан ввів в обіг власні євромонети

Місто-держава Ватикан вперше ввело в обіг монети євро власної чеканки, раніше дані монети були доступні тільки колекціонерам.

Ватикан разом з іншими країнами ЄС увійшов до зони євро в 2002 році і за цей час випустив три серії монет вартістю від одного цента до двох євро. Проте ці монети ніколи не були реальним засобом платежу, будучи лише предметом жадання колекціонерів, і це приносило папській державі відчутний дохід. Так, вартість монет останньої серії майже вдесятеро перевищувала їхній номінал.

За наполяганням Єврокомісії Ватикан 17 грудня 2009 року підписав з ЄС договір, за яким зобов'язується ввести в реальний грошовий обіг не менше 51% монет своєї чеканки.

В обіг, проте, поки введена не вся грошова лінійка, а тільки монета вартістю 50 центів. Касирам комерційних підприємств на території Ватикану - найменшої держави в світі, площею всього 44 гектари - дозволяється давати на здачу не більше двох монет з профілем понтифіка.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Ватикан ввів в обіг власні євромонети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути