пʼятниця, 28 травня 2010 14:54

Подруги священиків просять Папу скасувати целібат

Подруги священиків просять Папу скасувати целібат

Сорок італійок звернулися до Папи Римського Бенедикта XVI з безпрецедентним зверненням, в якому просять його скасувати целібат.

Коханки католицьких священиків і ченців написали, що священику "необхідно жити серед його братів-людей, відчувати, любити і бути коханим".

Лише три жінки поставили під листом свої імена, інші - їх близько 40 - вважали за краще залишитися анонімними через делікатність теми.

Пані закликали Папу до розуміння, відзначивши, що на їхню долю випадають лише короткі моменти таємного щастя, які священика вдається викроїти для них, а в інший час їм доводиться розділяти зі своїми чоловіками тільки сумніви, страхи та невпевненість.

У березні питання вже виносилося на порядок денний архієпископом Віденським кардиналом Крістофом Шенборнів, який заявляв, що скасування целібату допоможе скоротити випадки сексуальних домагань з боку священиків. Проте Бенедикт XVI тоді виступив за "принцип святого целібату".

Почувши його різкі заперечення, таємні дружини вирішили вийти на світло. На їхню думку, целібат це не постанова, дарована Богом, "а правило, введене людиною".

Жінки навели приклади одружених священиків, які жили в перші століття християнства, а також сімейних священиків східних Церков і одружених англіканських пастирів, які, навіть навертаючись до католицизму, можуть зберегти сім'ю.

Якийсь час тому над проблемою целібату у Ватикані стали міркувати. Як стало відомо газеті La Repubblica, деяким високопоставленим представникам Конгрегації з духовенства, очолюваної монсеньйором Клаудіо Хаммесом, в таємному порядку було доручено вивчити питання про скасування целібату. За даними деяких джерел, мова йде про скасування канону через 50 років.

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «Подруги священиків просять Папу скасувати целібат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути