вівторок, 19 липня 2022 07:05

У московській в'язниці помер український політик

У московській в'язниці помер український політик
Августина Волошина вивезли з Праги до Москви насильно Фото: 1939.in.ua

19 липня 1945 року в московській Бутирській в'язниці помер священник та колишній президент Карпатської України Августин Волошин. Витримав вісім допитів чекістів.

Іще в березні 1939-го, після окупації Закарпаття угорськими військами, Волошин емігрував разом з українським урядом до Чехословаччини. Почав жити в Празі. Викладав педагогіку в приватному Українському вільному університеті, став деканом факультету, а згодом ректором навчального закладу. Після окупації Чехословаччини гітлерівськими військами, заклад підпорядкували ректорові німецького Карлового університету. Волошин поринув у наукову роботу.

У травні 1945 року на територію Чехословаччини увійшли радянські війська. Новий ректор університету Андрій Яковлів наполягав на переїзді закладу до Німеччини, але Августин Волошин вирішив залишитись у Празі та спробувати знайти спільну мову із радянською владою. Очолив відділ університету. Невдовзі у двері його будинку постукали спецслужби СМЕРШу. Вченого заарештували без жодних пояснень та насильно вивезли до Москви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Все-таки ті люди не скавуліли й не склали зброю" - як проголошували Карпатську Україну

22 травня розпочалися багатогодинні допити з фізичними та психологічними тортурами. Волошину закидали ворожу діяльність проти СРСР, співпрацю із німцями та націоналізм. Слова, що заарештований несправедливо, адже є громадянином зовсім іншої держави, не допомогли. Після знущань Волошин "визнав", що "під впливом націоналістів і агентів Берліна скотився і проводив націоналістичну антирадянську діяльність".

19 липня 71-річному чоловікові стало зле. Того ж дня помер у тюремній лікарні. За офіційною версією, від паралічу серця. Утім, не виключали й умисне вбивство ще 11 липня, адже його ім'я мало велику вагу та вплив серед українців Закарпаття. Раніше, 29 червня 1945 року, Чехословаччина та СРСР підписали договір, за яким край приєднали до УРСР. Радянська влада прагнула уникнути будь-яких проблем.

Августина Волошина реабілітували лише 1991-го, а за 11 років президент України Леонід Кучма підписав указ про надання діячеві звання Героя України посмертно, з врученням ордена Держави.

У ніч на 14 березня 1939-го на територію Закарпаття зайшли війська Угорщини. Вони отримали підтримку канцлера Німеччини Адольфа Гітлера. Захотіли підпорядкувати собі новостворене державне утворення з центром у місті Хуст – Карпатську Україну.

Того ж дня прем'єр уряду Карпатської України Августин Волошин проголосив самостійність Закарпаття. На його захист стало військове формування "Карпатська Січ". До нього входили не лише місцеві чоловіки. Були приїжджі із Галичини та української діаспори.

Зараз ви читаєте новину «У московській в'язниці помер український політик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути