четвер, 17 січня 2008 12:16

В Уругваї знайшли останки слонощура (ФОТО)

В Уругваї був виявлений череп викопного гризуна величезного розміру. Довжина черепа, що чудово зберігся, складає 53 сантиметри. Гризун, якому належав череп, був віднесений вченими до нового виду Josephoartigasia monesi.

Для оцінки приблизних розмірів первісного гризуна учені використовували дані про співвідношення розмірів черепа і маси тіла 13 найближчих родичів J. monesi. За їхніми даними, вага стародавнього гризуна складала 1008 кілограм. За іншими оцінками, "щур" міг важити від 468 до 2586 кілограм.

Новий представник гризунів, можливо, є найбільшим з відомих на сьогоднішній день. Оцінна вага нинішнього "чемпіона" - Phoberomys pattersoni - складає близько 700 кілограм, проте J. monesi виграє при порівнянні розмірів черепа. Але ще не час робити висновки, вважає Інеш Горовіц з Каліфорнійського університету, Лос-Анджелес. Вагу P. pattersoni оцінювали, використовуючи інший підхід, а пряме порівняння розмірів первісних гризунів ускладнене через невелику кількість останків, що збереглися.

Не дивлячись на значні розміри, J. monesi не був хижаком, а харчувався рослинною їжею. До такого висновку учені прийшли, виходячи з відносного невеликих розмірів корінних зубів тварини.

Найбільшим сучасним гризуном є капібара - морська свинка, максимальна вага якої досягає 50 кілограм., повідомляє Lenta.ru.

Фото: Reuters

Зараз ви читаєте новину «В Уругваї знайшли останки слонощура (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути