Ексклюзиви
понеділок, 21 січня 2008 19:17

В Україні вперше надрукують Пересопницьке Євангеліє

Пересопницьке Євангеліє розмножать. Друк вже розпочали у видавничому домі в Бучі. Друкарські станки освятили священики УПЦ Московського патріархату, яка й зібрала гроші на видання та реставрацію оригіналу.

Сам фоліант - на збереженні у Національній бібліотеці. В люди його виносять лише раз на кілька років – на ньому складають присягу Президенти. Таку традицію започаткував 91- го року Леонід Кравчук. Конституції незалежної України тоді не було. А Пересопницьке Євангеліє – перше видання канонічних текстів українською, до того ж написане на малій батьківщині Кравчука.

Євангеліє створили у 16-му столітті. На 9-кілограмовий фоліант пішли шкіри цілого стада ягнят, козенят і телят. Копії легші - 7 кіло, і їх друкують на шведському папері, який найбільше нагадує пергамент.

Алла Істоміна, виконавчий директор видавничого дому: "У 19-ому сторіччі, коли почали сипатися чорнила, написані у 16-ому сторіччі, то пергамент був пропитаний жиром, і літери зі сторінок попробивалися на інші сторінки, і тому деякі сторінки в оригіналі знаходяться у дуже важкому стані – саме для читання. Але таким є оригінал, і ми будемо відтворювати максимальну подібність факсимільного видання до оригіналу".

Тисячу книжок обіцяють надрукувати до Великодня, та продавати у кіосках чи книгарнях їх не будуть. Факсимільні копії отримають благодійники, які вноситимуть гроші на побудову кафедрального собору УПЦ. Роздаватимуть нагороди у серпні – під час святкування 1020-ої річниці Хрещення Русі, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше надрукують Пересопницьке Євангеліє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути