Ексклюзиви
пʼятниця, 22 червня 2018 22:08

В Україні видали дитячу книгу з переробленої упаковки з-під напоїв

Сьогодні видавництво "Ранок" і компанія Tetra Pak презентували енциклопедію "Подорож до дивовижного світу тварин" Анни Клейборн і Брендана Кірні. Її виготовили з перероблених упаковок з-під молока і соків.

"Таку книжку в Україні виготовили вперше. У країнах Євросоюзу 25 підприємств переробляють комбіновану упаковку з-під харчових продуктів. У нас цим з 2009-го року займається Зміївська паперова фабрика. Виробництво книжок з упаковок Tetra Pak - свідчить, що у нашій країні розвивається переробна галузь і закладаються принципи циклічної економіки. В її основі — повторне використання і переробка товарів, які відслужили свій термін", - каже менеджер з екології та зв'язків з громадськістю компанії Tetra Pak Анна Таранцова.

Порівняно з виробництвом паперу зі звичайної макулатури, виробництво паперу з комбінованої упаковки вимагає більше виробничих зусиль . Утім, фінансово це дешевше.

"Зібрані і відсортовані відходи упаковок ріжуть на малі клаптики. Потім кидають у велику ємність з водою. Вона працює за принципом пральної машини. Там целюлоза відокремлюється від поліетилену і алюмінієвої фольги. З плівки і алюмінію отримуємо гранули, які додаються для гнучкості при виготовленні асфальту, з яких також виробляють тротуарну плитку або каналізаційні люки.
Але головне, що з десяти використаних пакетів молока можна виготовити цілу книжку, - розказує директор видавництва "Ранок" Віктор Круглов.

В Україні не вся макулатура потрапляє на переробку — наразі велика частина опиняється на сміттєзвалищах. Щороку дефіцит макулатури в країні — 350 тис. тонн, але в той же час за рік одна фабрика може переробляти до 10 тис. тонн вторсировини.

"В Україні якомога більше книжок має друкуватися на папері із переробленої сировини. Важливо, щоб люди свідомо ставилися до таких відходів як до сировини і розвивали звичку сортувати їх. Ця книжка — наочний приклад того, як відходи отримують нове життя", - каже голова громадського об'єднання "Україна без сміття" Євгенія Аратовська.

Щоб виробництво книг з вторинної сировини стало масовим, потрібно три роки, кажуть фахівці. Для цього на законодавчому рівні слід зобов'язати мерії міст створити інфраструктуру для роздільного збору сміття.

 
 
Зараз ви читаєте новину «В Україні видали дитячу книгу з переробленої упаковки з-під напоїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути