Ексклюзиви
пʼятниця, 25 листопада 2011 11:53

В Україні не може бути голоду через неврожай - думка експерта

В Україні не може бути голоду через неврожай - думка експерта

В Україні можливе повторення Голодомору, якщо хтось поставить собі за мету знищити народ. Випадкового голоду через посуху чи недолугу продовольчу політику бути не може. Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив директор Київського офісу Інституту Кеннана Ярослав Пилинський.

"Американський соціолог Пітирим Сорокін писав, що стримування розвитку системи постачання населенню харчів є одним з інструментів маніпуляції населенням. Чим нижчий поріг забезпечення продовольством, то легше населенню давати вказівки. Тому в Радянському Союзі населення тримали впроголодь, на подачках", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час Великого Голоду людей перетворили на тварин

На думку Пилинського, в Україні не може бути неврожаю декілька років поспіль. Це в Росії раз на 4-7 років, залежно від зони, трапляється катастрофічний недорід. А в нас кілок у землю встроми — і виросте груша. Навіть у неврожайні роки картопля, квасоля будуть. Люди не спухнуть з голоду. А в Росії голод можливий, якщо влада не потурбується. У1921-му голод на Поволжі був спровокований через недорід. Перед тим, правда, більшовики реквізували дворічні запаси зерна, які робила царська Росія.

"30 відсотків українців проживає в селі, а 65-70 годується з городів своїх сільських родичів. Через це не голодують, бо держава не проводить продовольчої політики. Цього року добре вродила картопля. Люди не можуть її продати. Сидять на картоплі, нема навіть за що купити олію. Живуть за межею бідності, бо картопля не є товаром. Якщо погіршуватиметься політика на ринку зерна, то продовольча криза наростатиме. Зараз у селах вирізають худобу. За рік у селі, де буваю влітку, поголів'я впало з 55 корів до 25. Сусіди на моєму кутку сказали, що наступного року корови не триматимуть. Тобто, буде вже не 25 корів, а 12. За рахунок чого працюватимуть сирзаводи і молокозаводи?" - зазначив Пилинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кров під час голоду ставала майже чорною

Він нагадав, що за президента Леоніда Кучми проводили останню ваучеризацію господарських земель. Селянам не віддали кооперативну власність - маслобойні, елеватори, сирзаводи, ковбасні цехи. Хоч це будувалося за їхній рахунок - за невиплачені трудодні. Тому нині молокозавод приймає молоко по 3 гривні за літр, а в місті його вже продають за десятку. На цій різниці заробляють усі, крім самих селян.

"У когось є нафта і газ, а в нас - зерно. Україна-житниця могла б жити як Кувейт - при правильній організації виробництва зерна і розумному розподілі зернової ренти серед населення. Замість того, щоб перейти до держави добробуту, в якій діє соціальний договір і є певний перерозподіл доходів, ми перестрибнули до капіталістичного феодалізму", - наголосив директор Інституту.

Зараз ви читаєте новину «В Україні не може бути голоду через неврожай - думка експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути