Ексклюзиви
вівторок, 22 листопада 2011 20:20

Експерт розповів, що недоробили в законопроекті про ринок земель

Експерт розповів, що недоробили в законопроекті про ринок земель

Рішення Верховної Ради відправити законопроект про ринок земель на повторне перше читання є цілком закономірним.

Таку думку висловив кандидат юридичних наук, заступник завідувача відділом аграрного, земельного та екологічного права Інституту держави і права Національної академії наук України Павло Кулініч в ефірі Першого ділового каналу.

"Рішення цілком закономірне. Річ у тім, що було три законопроекти зареєстровано у Верховній Раді, і за чинним законодавством всі вони мають отримати висновок від науково-експертного управління Верховної Ради. Воно найбільш високо оцінило законопроект народного депутата Смітюха про ринок земель, а урядовий законопроект рекомендувала направити на повторне перше читання. До цього він може бути істотно доопрацьований, отже якість його є недостатньою", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свободівці" пообіцяли нагодувати "жирні морди" депутатів землею

За його словами, фахівці в галузі земельного права відзначали недоліки законопроекту.

"Питання щодо обмеження площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які зможуть продаватися в одні руки, гостро дискутувалося. В основному пропозиції полягали в тому, щоб зменшити цю площу з 2100 гектарів, як передбачено законопроектом, до значно меншої: називалися цифри у 300 і 500 гектарів", - зауважив фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Радою мітингували проти продажу землі, закликаючи каструвати Чечетова

Кулініч також зазначив, що експерти звертали увагу на такий недолік, як закріплення за державою пріоритетного права на придбання ділянок сільськогосподарського призначення, які виставляються власниками на продажу.

"Це суперечить тенденції розвитку законодавства щодо земельного господарства за останні 20 років. Ще у радянські часи держава, зрозумівши що вона поганий господар на землях сільськогосподарського призначення, передавала їх у приватні руки шляхом приватизації", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, що недоробили в законопроекті про ринок земель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути