пʼятниця, 17 березня 2017 08:30

В Україні діють сили, незацікавлені у реформі силових органів - експерти

В Україні діють сили, незацікавлені у реформі силових органів - експерти
Фото: Главком

Реформи у силових відомствах – невдячний для виконавців процес. До того ж у суспільстві активно діють антиукраїнські та антидержавні сили, які не зацікавлені в жодних реформах.

Про це під час круглого столу на тему "Стан справ та порядок денний реформ у силовому блоці та правоохоронній системі України: ГПУ, СБУ, МВС та МО" заявили експерти.

За словами політолога Миколи Спиридонова, в Україні вперше за 25 років незалежності, у цій сфері національної безпеки прийшли патріоти. "Безперечно, є за що критикувати нинішню владу, але нікуди правди діти: МВС стає сучасним силовим органом, у яких Нацполіція створена "з нуля". СБУ, яка за часів Януковича перетворилася на розсадник іноземних агентів, почищена і тепер працює досить ефективно. Українська армія, яка знищувалася протягом усіх цих років, зараз сильна, як ніколи", - зазначив він.

На думку експерта, реформи силових, оборонних та правоохоронних відомств неможна проводити окремо одна від одної. "Проблема полягає у тому, що реформи – це надзвичайно затратний та дуже часто невдячний для виконавців процес, тому що дії влади не завжди помітні одразу", - зазначив він.

У свою чергу, політичний оглядач Володимир Воля зауважив, що реформування силових відомств має противників. "Варто зазначити, що у суспільстві є антиукраїнські та антидержавні сили, які не зацікавлені в жодних реформах. Вони працюють за принципом: чим гірше - тим краще. Утім, якщо говорити про ситуацію з правоохоронними органами, то МВС хоч і є лідером реформ, але їх керівництво попереду усіх серед об'єктів критики. І часто є за що. Утім, у переважній більшості ситуацій критика пов'язана з банальними політичними розборами", - наголосив він.

Колишній старший слідчий в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України з 2003 по 2010 року Галина Климович вважає, що у запасі для підсилення є кадри старого гарту. "У системі Генпрокуратури я пропрацювала з 1989 року і звільнилася відразу після інавгурації Януковича. Я не змогла працювати в органах прокуратури, коли у владі двічі судимий президент. Сьогодні в Україні є золотий кадровий запас, який не задіяний. Більшість з представників старої гвардії – це моральні люди. Якби сьогодні влада знайшла механізми змотивувати цих людей, стати поряд з молодими та повернути інститут наставництва, це б суттєво посилило систему", - вважає Климович.

На думку політичного експерта Валентина Гладкіх, багато що залежить від суспільства. "Якщо ми будемо просто спостерігати, що відбувається в Україні і лише займатися критикою, нічого позитивного з цього не буде. Ті люди, які так жваво розказують про те, як же треба проводити реформи, чомусь не подають свої документи на участь в конкурсах. Їм це не цікаво. Цікавіше сидіти і розказувати, що всі ідіоти. Глибоко переконаний, що критикувати треба, але критика має бути конструктивна та супроводжуватись чіткими пропозиціями", - зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «В Україні діють сили, незацікавлені у реформі силових органів - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути