вівторок, 29 грудня 2009 14:52

В Ізраїлі знову заарештували скандального фізика-ядерника

В Ізраїлі знову заарештували скандального фізика-ядерника
Ізраїльська поліція заарештувала фізика-ядерника Мордехая Вануну, більш відомого як "ядерного шпигуна", за те, що він порушив заборону на спілкування з іноземцями.

Досі Вануну залишався під домашнім адміністративним арештом за порушення умов звільнення. Чотири місяці тому він подав позов з вимогою скасувати заборону на виїзд за кордон, спілкування з іноземцями, а також правило, що забороняє йому підходити до іноземних посольств. Суд ухвалив, що дані обмеження залишаться в силі ще на півроку, після чого Вануну зможе ще раз звернутися до суду.

У 1986 році Мордехая Вануну було засуджено до тривалого тюремного ув"язнення за передачу британській газеті The Sunday Times секретних відомостей про проведені в ізраїльському атомному центрі поблизу міста Дімона досліджень в галузі ядерної зброї. Вивчивши їх, фахівці зробили висновок, що Ізраїль володіє ядерним арсеналом.

Вануну вийшов із в"язниці у 2004 році, але ізраїльська влада не дозволила фізику залишати країну. Згідно з умовами звільнення, колишньому техніку, який працював в ядерному центрі в Дімоні, було заборонено залишати територію Ізраїлю і спілкуватися з іноземцями.

Однак Вануну неодноразово порушував ці умови, зокрема, даючи інтерв"ю іноземним репортерам. У 2004 році він намагався виїхати до Віфлеєму, що розташований за межами території, якою йому дозволили пересуватися, але його зупинила і затримала поліція.

З часу виходу з в"язниці Вануну, котрий перейшов у християнство з іудаїзму, проживав у приміщенні церкви в Єрусалимі. Ізраїльська влада побоюється, що Вануну ще зберігає багато секретів, якими він може поділитися з рештою світу. Однак сам фізик заявляє, що він більше нічого не знає і хоче залишити країну, передає ВВС.

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі знову заарештували скандального фізика-ядерника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути