середа, 18 листопада 2009 11:42

Ахмадінежад стратить п"ятьох революціонерів

Ахмадінежад стратить п"ятьох революціонерів

Іран засудив п"ятьох осіб до смерті після невдалої "м"якої революції" та безладів, які пройшли після суперечливих червневих президентських виборів, повідомляє Associated Press.

Ще принаймні троє осіб отримали смертні вироки раніше.

Іран розпочав масовий суд над видними діячами опозиції та активістами ще у серпні. Звинувачення були пред"явлені різні: участь в масових заворушеннях, шпигунство та планування так званої "м"якої революції", яка, за ствердженням влади Ірану, була спрямована на повалення ісламського уряду країни.

Противники діючої влади провели масові демонстрації протесту, які супроводжувалися сутичками з силами безпеки протягом декількох тижнів після президентські виборів 12 червня.

Опозиція виступали проти масових фальсифікацій під час виборів, на яких влада оголосила перемогу Махмуда Ахмадінежада, який вже другий термін перебуває на цій посаді. Невдоволення опозиції призвело до найсерйозніших внутрішніх заворушень в Ірані протягом 30 років з часів ісламської революції.

У постанові міністерства юстиції йдеться, що п"ятеро засуджених до страти осіб були членами "терористичних і озброєних опозиційних груп". З початку судового процесу засудили 89 обвинувачуваних. 81 людина отримала строки тюремного ув"язнення від шести місяців до 15 років.

"Наразі 89 обвинувачених постали перед судом і на основі їхніх справ смертні вироки були оголошені п"ятьом з них", - йдеться в заяві.

Обвинувачення включали в себе порушення безпеки, агітацію проти Ісламської Республіки Іран, порушення закону і порядку, завдання шкоди державній та приватній власності, а також напади на цивільних осіб і співробітників сил безпеки.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Ахмадінежад стратить п"ятьох революціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути