вівторок, 23 лютого 2010 17:03

В Італії знайшли культове дерево, згадане в "Енеїді"

В Італії знайшли культове дерево, згадане в "Енеїді"

Група італійських археологів, очолювана професором Філіппо Коареллі  з університету Перуджі, виявила в Італії місце, де, як вони припускають, росло легендарне дерево (дуб або кипарис), що було центром стародавнього культу.

Згідно з давньоримським міфами, саме з цього дерева троянський герой Еней зірвав Золоту гілку, з якої вирушив у подорож загробним світом. Про знахідку археологів повідомляє газета The Daily Telegraph.

Група Коареллі проводила розкопки в знаменитому святилищі Діани Немійської - одному з найстаріших і найбільших у Лаціі. Воно розташоване на південь від Риму, в Альбанських горах, на березі озера Немі. Археологи виявили посеред святилища обгороджений простір, подібний до того, в яких в античних храмах росли священні дерева.

Знайдена там же кераміка дозволяє датувати огорожу XIII-XII століттями до нашої ери.

Вчені вважають, що знайшли місце, де росло знамените дерево, що описане в "Енеїді". Згідно поемі Вергілія, на ньому росла гілка з золотими листям, яку довелося зірвати Енею, щоб піднести в дар цариці підземного світу Прозерпіні.

Ця гілка послужила йому перепусткою у потойбічний світ, де він зустрівся зі своїм померлим батьком Анхізом, який передбачив йому велике майбутнє.

Згідно з іншими переказами, детально дослідженими британським культурологом і релігієзнавцем Джеймсом Фрезером у знаменитій книзі "Золота гілка", в давнину дерево охороняв жрець, що носив титул царя лісу. Людина, якій вдавалося зламати гілку на дереві, отримував право на поєдинок з жерцем і, в разі перемоги, займав його місце.

Зараз ви читаєте новину «В Італії знайшли культове дерево, згадане в "Енеїді"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути