Ексклюзиви
понеділок, 21 жовтня 2013 20:23

В інтернеті з'явилася альтернатива Вікіпедії
5

Фото: Фото: Олена Власова

Сьогодні, 21 жовтня, у Рівненському обласному драматичному театрі презентували загальнонаціональний Інтернет-портал, який містить електронну енциклопедію та перше мережеве телебачення, яке демонструватиме відеосюжети на історичну тематику в прямому ефірі. Проект має зібрати знання з усіх бібліотек, музеїв, університетів України. Долучитися до його наповнення пропонують й самим користувачам.

"Українцям замало загальної Вікіпедії, ми можемо і повинні створити власний продукт про власну історію. Матеріалів у нас достатньо і можливості - величезні, - вважають автори та виконавці проекту з громадського об'єднання "Україна Славетна". – Тут не причетна політика, це пропагування історії, де на неї можуть бути абсолютно різні погляди. Наша мета – об'єднати версії на одному порталі та представити користувачам якомога більше інформації про наше минуле та сьогодення. Ми хочемо, щоби українці відчували гордість за свій народ".

Презентацію організатори вирішили провести у Рівному, бо співпрацюють з Національним університетом "Острозька академія" та обласною владою.

Історичний портал www.litopys.com.ua фінансується за кошти благодійників і вже розпочав свою роботу. Сайт у дії презентує заступник губернатора Рівненщини Олексій Губанов. Глядачів набралася майже повна зала театру.

"Користувачам пропонуємо три розділи – енциклопедію, форум та онлайн-телебачення. "Енциклопедія" уже містить перших 2,5 тисячі статей. До кожної є депозитарій із фотографіями, відеоматеріалами та гіперпосиланнями, - показує на екран Олексій Губанов. – "Онлайн-телебачення" передбачає прямі ефіри та передачі на історичну та культурну тематику, архів відеосюжетів з різних телерадіокомпаній країни, спілкування між історичними клубами".

Ресурс будуть наповнювати й самі користувачі: учні, студенти, викладачі, діаспора, режисери-аматори. Кожна робота пройде дві експертні ради науковців, перш ніж потрапити на портал – обласну та всеукраїнську. Це необхідно, щоб уникнути помилок та неточностей у матеріалах.

"У нас в Україні діє 45 тисяч середніх шкіл і у кожній є випускники, якими можна пишатися. Айвазовський, Сікорський, Прокоф'єв – всі ці люди також колись були учнями. Чому б школярам не зібрати про них цікаві відомості? – додає Володимир Зубанов, один з ініціаторів проекту та радник президента України. - В країні є 23 тисячі бібліотек та сотні музеїв, які володіють унікальними архівами. Будемо просити їх оцифрувати історичну інформацію. Скільки у нас є сіл та міст, чию історію можуть дослідити та написати самі мешканці або студенти університетів? Можливостей наповнення порталу чимало, адже історія пишеться щодня".

Фоном для головної сторінки історичного порталу є картини відомого художника-баталіста Артура Орльонова. Репродукції його картин, присвячені князю Кию та князям Острозьким, можна побачити у виставковому залі драмтеатру Рівного - бо оригінали або мандрують країною, або вже знаходяться на постійній експозиції у музеях.

"Над кожним полотном працюю по кілька місяців. А для картини "Князь Данило Острозький у битві на Синіх Водах" мені довелося збирати історичні відомості півроку. Довго консультувався з істориками, як правильно написати одяг, зброю тих часів, - каже художник. – Нині на моєму мольберті у майстерні чекає "Острозька Біблія". Хочеться, щоби ми краще знали свою історію і шанували її".

Зараз ви читаєте новину «В інтернеті з'явилася альтернатива Вікіпедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути