середа, 02 квітня 2008 15:35

В Індонезії за антиісламську "Смуту" демонстранти громлять консульство Нідерландів (ФОТО)

 
Група індонезійців, протестуючих проти трансляції в інтернеті антиісламського фільму "Fitna" ("Смута"), прорвалася на територію консульства Нідерландів в місті Медан. 50 учнів однієї з ісламських шкіл зірвали голландський прапор і закидали будівлю камінням, повідомляє РІА "Новости" з посиланням на Associated Press.

Влада Індонезії закликала інтернет-провайдерів заблокувати сайти, на яких розміщений фільм, що порочить священний Коран і ряд положень Ісламу. Проте народні протести в країні не припиняються, передає ІТАР-ТАРС. В середу до бойкоту голландських товарів закликала одна з найбільш авторитетних ісламських організацій країни - Індонезійська релігійна рада.

Автор 17-хвилинного фільму про Коран "Fitna" ("Смута") - лідер ультраправої партії голландських націоналістів Герт Вілдерс - відомий своїми висловлюваннями, що священна для мусульман книга схожа на "Mein Kampf" Адольфа Гітлера: вона також закликає до вбивства і насильства. Автор демонструє документальні кадри терористичних актів, здійснених у вересні 2001 року в Нью-Йорку. У фільмі періодично арабською звучать співучо цитати з Корану з письмовим перекладом англійською та голландською мовами. У цих вирваних з контексту цитатах, точність перекладу яких ніхто не перевіряв, містяться заклики "спалювати у вогні "невірних", "відрубувати їм голови".

"Fitna" з"явилася в інтернеті в кінці березня - всі найбільші голландські електронні ЗМІ відмовилися демонструвати картину - і відразу ж викликала різко негативну реакцію мусульманського світу.

Нагадаємо, що в середу вранці таліби оголосили свій напад на голландських солдатів в Афганістані помстою за антиісламську короткометражку.

Діяльність Вілдерса вже засудили прем"єр-міністр Нідерландів Ян Петер Балкененде і генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. Зокрема, на ультраправого політика подала до суду Данська спілку журналістів, правда, за незаконне використання ним в своєму фільмі однієї з карикатур на пророка Мухаммеда, автором якої є данський художник Курт Вестергорд. Малюнок, на якому зображений пророк з бомбою на чалмі, був показаний на початку і у фіналі стрічки.

Зараз ви читаєте новину «В Індонезії за антиісламську "Смуту" демонстранти громлять консульство Нідерландів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути