Ексклюзиви
четвер, 19 липня 2012 18:44

Університет ім. Шевченка, КПІ та авіаційний - найпопулярніші виші в Україні

Автор: Фото: gazeta.ua
 

Найбільше заяв від вступників на сьогодні отримали Київський національний університет ім. Шевченка, "Київський політехнічний інститут" і Національний авіаційний університет, повідомляє Міністерство освіти і науки. Вступна кампанія розпочалася 2 липня і триватиме до 31 липня.

"Рейтинги кращих вишів, на думку роботодавців, і рейтинги популярності серед абітурієнтів рідко збігаються, - зазначив Gazeta.ua перший проректор Національного педагогічного університету ім. Драгоманова Володимир Бех. - Попит на вищі навчальні заклади формує соціальний статус і авторитет їхніх випускників. Університет ім. Шевченка — це елітний вуз. Це МГУ, Оксфорд.

КПІ- це єдиний виш, який обслуговував науково-технічний прогрес. Там сформувалися особливі спеціальності. І коли діти мріють про космос, авіацію, нано-технології, вони мріють про КПІ. Я і сам заздрю КПІ через те, що вони мають таку потужну базу для підготовки комп'ютерників. Відсотків 15 абітурієнтів цього року хочуть себе знайти саме у цій сфері".

На його думку, рекламі університету в газеті чи по радіо довіряють тільки 10% абітурієнтів. 70 відсотків абітурієнтів обирають виш завдяки спілкуванню з його успішними випускниками і студентами. Саме вони є "фішкою" вишу.

На питання, чому виші, які були визнані найкращими, не стали популярнішими серед абітурієнтів, Бех відповів: "Деякі виші ставлять "фільтр" на вході. Наприклад "Києво-Могилянська академія" має дуже жорсткі вимоги щодо знання англійської. І вони правильно роблять. Таким чином до них подають документи ті, хто впевнений у своїх силах. Бо навчатися англійською дуже складно".

За словами проректора по навчальній роботі Київського національного університету ім. Шевченка Володимира Бугрова, абітурієнти обирають виші, які дають широту можливостей працевлаштування.

"Коли людина у нас закінчила механіко-математичний факультет, це не означає, що вона - вчитель математики чи математик-дослідник. Вона може працювати бізнес-адміністратором. Юрист може бути політиком. Хіба що медики жорстко прив'язані до фаху. Ким має бути міністр охорони здоров'я? Лікарем? Ні, він повинен бути менеджером. А міністр освіти також не повинен бути вчителем, він повинен вміти керувати. Тож, для абітурієнтів важлива універсальність освіти", - зазначив Бугров.

Зараз ви читаєте новину «Університет ім. Шевченка, КПІ та авіаційний - найпопулярніші виші в Україні ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути