пʼятниця, 06 липня 2012 07:00

"За год учебы — 30 тысяч. Папа, не знаю, потянешь ли ты?"

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Абітурієнтка здає документи до столичного Інституту журналістики університету імені Шевченка. На другий день вступної кампанії у черзі сюди стояли півсотні людей. Інформацію про кожного вносять до єдиної бази даних
Абітурієнтка здає документи до столичного Інституту журналістики університету імені Шевченка. На другий день вступної кампанії у черзі сюди стояли півсотні людей. Інформацію про кожного вносять до єдиної бази даних

3 липня киянка 17-річна Світлана Безрука о п'ятій ранку зайняла чергу біля входу столичного економічного університету. Хоче подати документи на "право" або "економіку". Вступна кампанія розпочалася 2 липня. Триватиме до 31.

— Я прокинулася о четвертій ранку. Викликала таксі. Була шостою в черзі. Документи здала аж об 11.30. У приймальної комісії постійно підвисав комп'ютер. Абітурієнтів не могли внести в Єдину базу даних, як того вимагає міністерство. Дівчата в черзі розказували, що в перший день подачі документів база взагалі через раз відкривалася. Комісія працювала до ночі

Світлана тримає два пакети документів — копії паспорта і свідоцтва про народження, атестат про середню освіту, сертифікат зовнішнього тестування і медичну довідку.

— Можна подавати документи у п'ять університетів, на три спеціальності. Кожен випускник має 15 шансів, — каже. — Я встигла подати на дві спеціальності. У коридорі робилося казна-що. Прийшли батьки зі вступниками, дорослі оточили вхід у кабінет. Ті, хто в черзі був 10-м, ставав 30-м.

Вартість навчання в Київському славістичному університеті — 5,5-9,5 тис. грн за рік.

— Для нас это единственный шанс поступить в университет, — каже киянин Андрій, 17 років.

Його документи тримає мати Олена Іванівна. Від спеки ховається під деревом. У черзі 34 абітурієнти.

— Андрюша, говори українською. Бо почують, що по-руському, документи не приймуть, — просить сина.

— Середній бал в атестаті у мене — 8,5. Якби батьки дали директору тисячу доларів, в 11-му класі міг стати відмінником. На тестуванні погано здав мову і математику. Все добре вивчив, але розхвилювався, наплутав. На бюджет мене з такими балами не приймуть, тільки в комерційний вуз. Усюди навчання по 10-15 тисяч, а тут можна за 6 тисяч вивчитися. Тато в мене працює водієм на "швидкій", мама — вихователем у дитсадку. На перший курс грошей назбирали. Стукне 18 років, піду на роботу. Решту навчання сам муситиму оплатити.

Андрій хоче вступати на економіста. Йдемо подавати документи.

— Зараз на економічний факультет заяв не приймаємо, — каже член приймальної комісії. — Факультети Економіка підприємства, Фінанси та кредит, Менеджмент тимчасово позбавлені ліцензії. Набираємо першокурсників на маркетинг і туризм.

— А якщо я провчуся у вас два роки на маркетингу, а міністерство і цей факультет закриє?

— Не переживайте, не закриють. Якщо виникне таке ЧП, переведемо вас на інший факультет. Сплачувати за навчання будете за контрактом, який підпишете перед першим курсом.

Андрій подає заяву і копії документів на маркетинг.

— Оригінал поки що нікуди не здаватиму. Друзі радять їхати у Варшаву або Прагу. Там навчання вдвічі дешевше, ніж у нас. Однокласниця здала документи в "Могилянку" на Фінанси та кредит. За рік платитиме 27 тисяч гривень. З неї півкласу сміялися. Та за 3 тисячі євро (близько 30 тис. грн. — "ГПУ") можна поступити в Кембридж або Оксфорд. Британська освіта з вітчизняною не зрівняється.

Під столичним Інститутом міжнародних відносин чекають 20 вступників.

— Папа, мы подали документы на международный бизнес! — кричить у слухавку білявка 16-річна Марина з Харкова. — У меня хороший результат по ЗНО. Пока 11-я в списке. Но очень много льготников. Общежитие дают не каждому. Нужно будет квартиру снимать. За год учебы — 30 тысяч. Не знаю, потянешь ли ты? Мама предлагает отнести документы в "Могилянку". Там если хорошо учиться, с третьего курса переведут на бюджет.

— Иди и выбирай себе профессии. Какие хочешь? — запитує Ірина Давалко із Запоріжжя дочку Анастасію.

— Мама, давай международные отношения, бизнес и журналистику, — каже. — А может, краинознавство вместо журналистики? По миру буду путешествовать.

За кілька хвилин в анкеті на вступ ставить три шифри та назви напрямку. Це — міжнародні відносини, бізнес та країнознавство.

— Що з тих міжнародних відносин? Скільки в Україні треба дипломатів? — говорить киянка Валентина, 48 років. — У мене племінник закінчив міжнародні відносини, а пішов працювати менеджером з продажу шоколаду.

Її 17-річна донька Вікторія хотіла йти на "рекламу і зв'язки з громадськістю", але передумала.

— Ми побачили списки і розстроїлися, — розповідає батько Вікторії. — На цей напрям подали заяви 798 випускників. А є 20 державних місць. Вісім абітурієнтів мають пільги, на державне попадуть точно. Ще у п'яти зовнішнє тестування з високими балами — понад 794 із 800 можливих.

2012-го школу закінчили 329 тис. учнів. Це вдвічі більше, ніж торік. В Україні 255 вищих навчальних закладів ІІІ-IV рівнів акредитації — інститутів, університетів, академій. 42 із них — у Києві. Документи можна подати особисто і в електронній формі на порталі: ez.osvitavsim.org.ua.

Зараз ви читаєте новину «"За год учебы — 30 тысяч. Папа, не знаю, потянешь ли ты?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути