понеділок, 16 липня 2012 18:27

Студенти проводили абітурієнтів до приймальної комісії за гроші - Стрелюк

Студенти проводили абітурієнтів до приймальної комісії за гроші - Стрелюк
Ольга Стрелюк розповіла про проблеми, які виникли під час вступної кампанії до вищих навчальних закладів. Фото: osvita.ua

В Україні розпочалася вступна кампанія до вищих навчальних закладів. У перший тиждень проблемою стали значні черги до приймальних комісій, зазначає координатор громадського спостереження за вступною кампанією 2012 року Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Стрелюк, 26 років.

- Абітурієнти переконані: що раніше вони подадуть заяви, то швидше їх зарахують, - каже експерт. - До того ж кількість випускників, які зареєструвалися для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, цього року зросла на 22 відсотки. Такий наплив абітурієнтів спричинив багато невдоволень і незручностей як для вступників, так і для членів приймальних комісій.

Як вирішували проблему черг?

- Вузи підійшли до цього по-творчому. У Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка абітурієнти самі формували поіменні списки, а в інших вузах видавали номерки з часом і днем подачі документів. У Рівненському державному гуманітарному університеті студенти-охоронці вирішили заробити на абітурієнтах та пропонували їм пройти до приймальної комісії без черги. Така послуга першого дня вступної кампанії коштувала 60, наступного – 70 гривень.

Які труднощі виникали при подачі документів?

- Траплялися випадки, коли вступники, стоячи у черзі, дізнавалися про додаткові документи, які потрібно подавати до приймальних комісій – ідентифікаційні коди, військові квитки, а окрім цього з них вимагали папки, конверти з марками тощо. У Донецькому національному університеті вимагали нестандартні фотографії — більшого розміру. Усім, хто їх не мали, пропонували зробити у сусідньому кабінеті за 30 гривень. У більшості вищих навчальних закладів відсутні умови для подачі документів абітурієнтам з особливими потребами: немає пандусів, ліфтів, дзвінка або чергового, який відповідає за виклик працівника приймальної комісії.

Чи стала можливість подавати заяву на вступ через Інтернет альтернативою чергам до приймальних комісій?

- Щоб подати електронну заяву, абітурієнти мають зареєструватися на спеціальному веб-сайті ez.osvitavsim.org.ua, створити там свій профіль та ввести дані документів, необхідних для вступу. Проте, за словами вступників, труднощі виникають ще на етапі реєстрації на сайті, а також при введенні особистих даних до анкети. Система електронного вступу періодично "зависає" та видає помилки, наприклад, робить автоматичний вибір статі. Або при виборі однієї спеціальності реєструє абітурієнта на іншу. Часто неможливо знайти відповідний напрям підготовки, відсутні результати з одного з предметів ЗНО. Окрім цього, всупереч затвердженому Міносвіти "Порядку подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів", який визначає, що приймальна комісія повинна протягом 24 годин зреагувати на отриману заяву, абітурієнти скаржаться на недотримання термінів розгляду їхніх електронних анкет та присвоєння їм відповідного статусу.

З чим пов'язані такі затримки?

- Адміністратори приймальних комісій скаржаться на повільне з'єднання з сервером, на якому розміщена Єдина державна електронна база з питань освіти. Як результат, комісії не можуть забезпечити своєчасне введення інформації щодо заяв від абітурієнтів, оскільки кожний запит система опрацьовує дуже довго. Окремо адміністратори скаржаться на те, що кількість балів у додатках до сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, які приносять абітурієнти, не відповідають даним у Єдиній базі. За таких умов неможливо перевірити кількість уже поданих заяв у різні виші. Спроби регіональних ВНЗ дотелефонуватися до адміністраторів бази у Києві закінчуються невдачею.

Як забезпечена відкритість і прозорість вступної кампанії?

- Надії покладали на інформаційну систему "Конкурс". Однак до цього часу вона не відображає повні рейтингові списки абітурієнтів, які вже подали документи до вишів. Такі технічні несправності пов'язані насамперед з тим, що цього року систему не заповнює безпосередньо приймальна комісія вузу, дані до неї надходять з Єдиної державної електронної бази.

Окрім цього, на початку вступної кампанії на сайті vstup.info до переліку ВНЗ не було включено такі заклади освіти як Львівська фінансова академія, Чорноморський державний університет ім. Петра Могили, Дніпропетровський коледж економіки та бізнесу при ДНУ ім. О. Гончара, Національний університет "Львівська політехніка", Рівненський державний гуманітарний університет та інші. Через це у вступників виникали сумніви, чи вони проводять прийом цього року та чи не позбавили заклади ліцензії на підготовку фахівців.

Коли ж у системі "Конкурс" з'явилися перші рейтингові списки, абітурієнти почали скаржитися на невідповідність оприлюднених тут даних балам, отриманим за результатами проходження ЗНО. Іноді подані бали завищені, або навпаки – занижені. Вступники незадоволені тим, що у системі немає інформації про один із додатків до сертифікату ЗНО, переважно ця проблема є у тих, хто подавав електронну заяву для вступу. Ще однією неприємною несподіванкою став факт відсутності відомостей про пільгові категорії абітурієнтів. Це викликає підозри, що виші маніпулюють інформацією.

Зараз ви читаєте новину «Студенти проводили абітурієнтів до приймальної комісії за гроші - Стрелюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути