понеділок, 02 липня 2012 16:13

Для вступників-2012 буде жорсткіша конкуренція за державні місця

Для вступників-2012 буде жорсткіша конкуренція за державні місця
Ольга Стрелюк розповідає про особливості цьогорічного вступу Фото: vidomosti-ua.com

2 липня в Україні розпочалася вступна кампанія до вищих навчальних закладів.

Про те, які новації чекають цього року вступників Gazeta.ua розповіла координатор громадського спостереження за вступною кампанією-2012 Громадянської мережі ОПОРА Ольга Стрелюк.

"Особливістю вступу - 2012 стане більш жорстка конкуренція за місця державного замовлення, порівняно з минулим роком, - зазначає експерт. - Адже, цього року для участі в основних сесіях ЗНО зареєструвалося на 22% більше абітурієнтів, ніж попереднього. По-друге, сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти дійсні для участі у конкурсному відборі починаючи з 2008 року, а це означає, що кількість потенційних абітурієнтів є набагато більшою, аніж кількість зареєстрованих на ЗНО-2012".

За словами Ольги Стрелюк, є деякі відмінності у формуванні конкурсного бала вступника 2012 року.

"Як і в минулому році, він складається із суми балів сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання та середнього бала документа (додатка до атестата) про повну загальну середню освіту. Однак, мінімальний бал з профільних предметів не може бути менший за 140 (124 у минулому році), а з непрофільних – 124. Разом з тим, вищий навчальний заклад може встановлювати свій мінімальний прохідний бал для профільного предмета на кожний напрям підготовки, однак він не може бути нижчий 140. Строк подачі документів та заяв для таких вступників закінчується 31 липня", - каже фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні розпочалася вступна кампанія, яка триватиме до кінця місяця

На думку Ольги Стрелюк, позитивом цьогорічного вступу є те, що Міністерство освіти й науки вже надало інформацію частині вузів про квоти державного замовлення, яку навчальні заклади оприлюднили ще до початку вступної кампанії.

"У минулі роки такі дані ставали відомими лише у другий тиждень подачі заяв та документів, що значно ускладнювало вибір абітурієнтами місця навчання. Окрім цього, умовами прийому передбачено, що кількість пільговиків не може перевищувати 25% місць державного замовлення, а відбір відбувається за конкурсом відповідно до бала вступника. Однак кожен ВНЗ може зменшити квоту для пільговиків, погодивши її з міністерством, і тим самим збільшити кількість місць для абітурієнтів, які вступають на загальних підставах", - підсумувала Стрелюк.

Нагадаємо, 10 липня у вузах розпочнуться творчі конкурси, 21 — вступні випробування. Зарахування на місця державного замовлення має відбутися не пізніше 11 серпня, а на платне навчання — до 25 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Для вступників-2012 буде жорсткіша конкуренція за державні місця ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути