пʼятниця, 07 вересня 2007 09:55

Україну зобов"язали виплатити 22 тисячі євро харківському шизофреніку

Європейський суд з прав людини зобов"язав Україну виплатити 27-річному жителеві Харкова Володимиру Кучеруку 22 129 євро за погане поводження і недостатню медичну допомогу під час тюремного ув"язнення.

Згідно повідомлення Європейського суду, в 1998 році Кучеруку був поставлений діагноз "шизофренія".

У березні 2001 року він був засуджений за крадіжку і хуліганство, засуджений до 1,5 років тюремного ув"язнення й умовно звільнений на поруки.

У квітні 2002 року Кучерук був заарештований за звинуваченням у хуліганстві й крадіжках.

У той же час було проведено медичне обстеження, яке показало, що заарештований страждає на шизофренією, проте може знаходитися в ув"язненні.

"Під час відвідин мати ув"язненого побачила, що його сина ображають, він ледве міг рухатися і розмовляти, оскільки його сильно били", - повідомляє Європейський суд.

У зв"язку з цим Кучерук подала позов до суду проти тюремних охоронців, крім того, вона привернула до справи правозахисників і місцеві неурядові організації, проте начальник СІЗО не знайшов у діях охоронців нічого протизаконного.

У 2005 році, коли сам Кучерук звернувся до Європейського суду з прав людини, його справу в українських судах усе ще не було розглянуто.

Він звернувся до Європейського суду зі скаргами на погане поводження, застосування сили до нього з боку тюремних наглядачів, на необхідність постійно знаходитися в наручниках під час ув"язнення, а також на недостатню медичну допомогу.

Кучерук вимагав виплатити йому 20 тисяч євро за нематеріальний збиток і 2,5 тисячі євро за витрати. Крім того, мати позивача вимагала виплатити їй 10 тисяч євро за нематеріальний збиток.

Європейський суд визнав порушення прав позивача і зобов"язав Україну виплатити йому 20 тисяч євро за нематеріальний збиток і 2,129 тисячі євро за витрати.

 

За матеріалами: Українські новини

 

Зараз ви читаєте новину «Україну зобов"язали виплатити 22 тисячі євро харківському шизофреніку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути