четвер, 15 вересня 2011 18:52

Українські в'язні сидять у духоті, тисняві й не можуть помитися - правозахисник

Українські в'язні сидять у духоті, тисняві й не можуть помитися -  правозахисник

Чисельність в'язнів в Україні невпинно росте. Якщо у 2009 році їх кількість у колоніях і СІЗО становила 146 тисяч засуджених, то зараз їх чисельність  - 158 тисяч. Про це на прес-конференції заявив правозахисник, голова Пенітенціарного товариства України Олександр Букалов.

"Людей часто позбавляють волі навіть за невеликі злочини. 98% із тих, хто сидить у СІЗО, формально винні. Але вони можуть отримати штраф, громадські роботи. До того ж багато з них відсиджують свій строк у СІЗО, поки тривають суди. Переважну більшість тих людей тримати там не було потреби. Якщо європейські суди шукають підстави для утримання людей у СІЗО, то у нас кажуть "немає підстав для звільнення", - зазначив правозахисник.

Він наголосив, що щороку держава платить від 7 до 20 мільйонів гривень за рішенням Європейського суду переважно через утримання громадян у СІЗО без достатніх підстав.

"Також існує порядок, коли людину можуть звільнити з колонії достроково, якщо вона відсиділа більшу частину строку і добре себе поводила. Тоді звільнюють лише рішенням суду. Але колонія має зробити подання. Є великі підозри, що за такі подання від людей вимагають гроші. Іноді на позитивне рішення щодо дострокового звільнення людини впливають заохочення. Але є негласна вказівка колоніям давати заохочення лише тим, хто працює. У багатьох колоніях немає виробництва. Таким чином, людина не може виконати цю умову", - сказав Букалов.

За його інформацією, в Україні на сьогодні ув'язнено 334 осіб на 10 тисяч людей. Для порівняння: у країнах Західної Європи - біля 80-ти на 10 тисяч.

"Умови у колоніях і СІЗО різняться. Все залежить від фінансування і від начальства. Бувають дуже погані умови. Наприклад 79-та пенітенціарна установа у Дніпропетровську, де тримають довічно ув'язнених, не має примусової вентиляції, літом там дуже жарко. Мені казали, що іноді в'язні дихають свіжим повітрям у трубочку через віконце. Вентилятори забороняють. Вмикають голосну музику весь день, яка дратує.

В деяких слідчих ізоляторах роблять ліжка в 2-3 поверхи. Норми 2,5 квадратних метри на людину не дотримуються. Наприклад, Донецький ізолятор розрахований на 1960, але за рахунок багатоповерхових ліжок там 3000 місць. У закладі перебуває 2800 людей, тобто на 900 більше, ніж дозволяє квадратура СІЗО. Окрім того, там тече дах, не працює вентиляція. У інших колоніях і ізоляторах буває сиро, не вистачає душових кабінок,  на 80 осіб лише декілька рукомийників. Є заборони, які мені незрозумілі. Наприклад, вивішувати фото рідних чи картинки. Наче б то це невелика проблема. Але кожного дня із року в рік людина не може нормально помитися, сидить у духоті, спить на третій полиці. Чи відповідають ці умови тим, завдяки яким людина має виправитися?", - зазначив голова Пенітенціарного товариства.

Зараз ви читаєте новину «Українські в'язні сидять у духоті, тисняві й не можуть помитися - правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути