субота, 14 серпня 2010 11:06

Українські вчені дослідять клімат минулих століть

Українські вчені дослідять клімат минулих століть

Учені Національної академії наук України шляхом вивчення колонок донних відкладів, відібраних у Чорному морі, дізнаються, яким був клімат країни багато століть тому.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив директор Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту НАН України Володимир Осадчий.

"Щоб прогнозувати зміни клімату на багато років вперед – до 2100 року – необхідно знати причину цих змін. Тому слід дізнатися, яким був клімат у минулі сторіччя. Визначити це можна за допомогою методу палеокліматичної реконструкції. Він полягає у дослідженні торф"яних систем та донних відкладів озер і морів", - сказав науковець.

Осадчий повідомив, що систематичні спостереження за температурою в Україні почались з 1881 року. Крім того, є уривчасті дані по температурі повітря, наприклад у Києві, починаючи з 1812 року. Однак цього вкрай недостатньо для відслідковування багаторічних змін у природі.

Директор інституту розповів, що неушкоджені колонки донних відкладів в лабораторних умовах розділять на міліметрові шари. Методом ізотопного датування вчені визначать вік кожного шару. Один міліметр донних порід може накопичуватися від 10 до 30 років.

"Наступний крок досліджень полягатиме у визначенні температури минулих сторіч", - зазначив Осадчий.

Він відмітив, що днями вчені під керівництвом академіка Євгена Шнюкова, які працюють на науково-дослідному судні "Професор Водяницький", відібрали метрову колонку донних відкладів з глибини 1200 м у північно-західній частині Чорного моря. Минулого року було відібрано колонку з дна Шацьких озер, зокрема озер Світязь та Пісочне.

Науковець повідомив, що до недавнього часу Україна не мала технологій, які дозволили б самостійно провести такі дослідження. Тільки закуплено сучасні прилади для радіоізотопних досліджень.

"Подібні дослідження вкрай складні. Тому ми будемо працювати разом з науковцями із країн Європи. Думаю, протягом року ми отримаємо дані про те, які температури повітря були сотні років тому. Окрім того ми дізнаємося, чи на зміну клімату впливає діяльність людини, чи вона обумовлена природними процесами", - зазначив Осадчий і повідомив, що дослідження фінансуються Академією Наук України.

Зараз ви читаєте новину «Українські вчені дослідять клімат минулих століть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути