субота, 05 вересня 2009 16:38

Глобальне потепління відкладається...на носі похолодання

Глобальне потепління відкладається...на носі похолодання

Тенденція глобального потепління клімату на наступні два десятиріччя зміниться пониженням температури, упевнений один з провідних кліматологів світу Моджіб Латіф з німецького Інституту морських досліджень імені Лейбніца.

Виступаючи на кліматичній конференції ООН в Женеві, учений заявив, що нас чекають "одне або навіть два десятиріччя, протягом яких температура падатиме". "Люди скажуть, що глобальне потепління припинилося", - сказав Латіф.

Багато кліматологів згодні з тим, що короткостроковий прогноз кліматичних змін значно менш однозначний, ніж вважалося раніше. "Ми знаємо більше про те, що відбудеться в 2050 році, ніж про те, що трапиться в наступному", - відзначає Вікі Поуп з британського метеорологічного відомства.

Латіф передбачає, що в наступні декілька років пов"язана з природними причинами тенденція до похолодання домінуватиме над потеплінням, викликаним діяльністю людини. Це похолодання пояснюється циклічними змінами океанських течій і температури в північній Атлантиці, феноменом, який називають Північноатлантичним коливанням. Це коливання визначає погоду в Північній Америці та в Європі.

На думку Латіфа, саме Північноатлантичне коливання може бути відповідальне за деякі епізоди сильного підвищення температури в останні три десятиріччя. Проте тепер воно перейшло у фазу, що забезпечує похолодання.

У свою чергу, Поуп відзначає, що різке скорочення площі арктичного льоду останніми роками також може бути зв"язане частково швидше з природними циклами, аніж з глобальним потеплінням. При цьому попередні дані говорять про те, що цього року лід танутиме значно менше, ніж в 2007 і 2008 роках, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Глобальне потепління відкладається...на носі похолодання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути