субота, 12 жовтня 2019 14:43

Українські правозахисники ініціюють створення інституту військового омбудсмена

Автор: Сергій Старостенко
  Всі зміни в секторі безпеки й оборони повинні початися з поваги до людської гідності, - вважає правозахисниця Ольга Решетилова
Всі зміни в секторі безпеки й оборони повинні початися з поваги до людської гідності, - вважає правозахисниця Ольга Решетилова

Українські правозахисники ініціюють створення інституту військового омбудсмена.

"Це інституція, яка б займалася захистом прав військовослужбовців не тільки ЗСУ, а й всієї структури: МВС, прикордонників, служби надзвичайних ситуацій, спецзв'язку, нацгвардії, служби зовнішньої розвідки", - говорить Gazeta.ua керівник Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова.

"Ми маємо ще радянський спадок – коли а цій системі військовий перетворюється на раба свого командування. Загалом у нас немає поваги до прав людини всередині сектору безпеки й оборони. Звідки ж тоді ми можемо бути впевнені, що військові будуть забезпечувати права людей цивільних? Всі зміни в секторі безпеки й оборони повинні початися з ментальних змін – з поваги до людської гідності. Тоді буде зовсім інша якість забезпечення національної безпеки", - зазначила правозахисниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Немає зради чи перемоги, є туман війни - Ольга Решетилова

За її словами. нинішня армія - уже не та напіврозвалена армія, яка була в 2014 році. Але це ще далеко не та армія, яка може забезпечити перемогу у війні і національну безпеку.

Влада планує продовжити реформу державної служби.

Як варіант прийматимуть лише з досвідом військової служби, повідомила голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народний депутат від партії "Слуга народу" Галина Третьякова.

"Плануємо продовжити модернізацію державної служби. Схиляюся до тієї думки, що на держслужбу мають іти люди з військовим досвідом і відповідно отримувати за це гідну платню. Колись у Римі демократія починалася з того, що право голосу надавали тільки тим, хто захищав із мечем у руках свою країну. В сучасному світі прикладом такої практики є Ізраїль, де на державну службу ти не потрапиш, не маючи мінімум півроку військової служби. Люди, які воювали, стануть лобістами інтересів побратимів, звичайно, в доброму сенсі цього слова", - каже вона.

Зараз ви читаєте новину «Українські правозахисники ініціюють створення інституту військового омбудсмена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути