пʼятниця, 12 жовтня 2007 09:10

Українку збираються зарахувати до лику святих у Латинській Америці

Марія Апересида Берушки (Берушко) - вчителька українського походження з бразильського міста Сурітіба (штат Паран), яка загинула в 1986 році, рятуючи своїх учнів від пожежі в школі, може стати першою православною святою Латинської Америки. Консиліум Української Православної Церкви Латинської Америки вже обговорював питання про зарахування її до лику святих. Остаточне рішення повинен ухвалити Патріархат Православної Церкви в Константинополі протягом трьох років.

Крім того, УПЦ в Бразилії хоче канонізувати вісьмох школярів, які загинули під час пожежі разом з Марією Апересидой Берушки. У місті на честь Марії вже названа вулиця, а її саму вже давно почитали як святу.

Говорять про двоє чудес, пов"язаних з її ім"ям: помолившись їй, в містечку дивом вижила дитина, що напилася гасу, а ще одна людина таким самим чином зцілилася від алергії.

Трагедія сталася 4 квітня 1986 року в містечку Жоаким Тавора. У сільській школі загорівся і вибухнув балон з газом. Марія могла врятуватися першою, проте залишилася в класі, що горів.

"Було нестерпно спекотно, я виліз у вікно, витягав інших, а з середини класу мені допомагала вчителька", - розповідав тоді один з учнів Селсо Леонел Карвалю, який вижив.

Завдяки подвигу українки врятуватися змогли лише п"ять учнів, що встигли виплигнути у вікно. 8 хлоп"ят загинули у вогні разом з 27-річною Марією.

У православ"ї для канонізації людини достатні свідчення про святість життя покійного, шанування його, як святого, яке вже існує де-факто і висновки спеціальної комісії. Свідчення про чудеса, як цього вимагає, наприклад, католицька церква, не є необхідною умовою.

Прізвище Марії Апересиди Берушки походить від українського прізвища Берушко. Історик української еміграції в Бразилії Оксана Борущенко пояснює, що на початку ХХ століття там працював польський писар-перекладач, який записував прізвища новоприбулих українців на польський зразок, пише "Сьогодні".

 

 

Зараз ви читаєте новину «Українку збираються зарахувати до лику святих у Латинській Америці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути