середа, 03 липня 2019 15:03

Українців запитали, які реформи для них найважливіші

Українців запитали, які реформи для них найважливіші
Думки українців щодо пришвидшення реформ збігаються. Фото:zik.ua

На думку українців, першочергово слід провести 5 реформ: антикорупційну; охорони здоров'я; пенсійну та реформу системи соціального захисту; реформу органів правопорядку; люстрацію чиновників.

Такі результати показало загальнонаціональне опитування, яке провів фонд "Демократичні ініціативи" разом із соціологічною службою Центру Разумкова з 13 по 20 червня.

"На думку громадян, першочерговими є такі 5 реформ: антикорупційна реформа (63%), охорони здоров'я (57%), пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту (52%), реформа органів правопорядку – судів, прокуратури, поліції (37%), люстрація чиновників (33%)", - повідомили соціологи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після старту реформи енергетика України перестала працювати в ручному режимі - нардеп

Згадані 5 реформ вважають нагальними для виконання в усіх регіонах України. Але є й певні регіональні відмінності. У західному регіоні значно більшої ваги надають антикорупційній реформі (76,5%) і реформуванню армії (32%) і порівняно менше – соціальним реформам. А в східному регіоні беззаперечну першість мають соціальні реформи – охорони здоров'я (62%) та пенсійна реформа (58%).

За словами директора фонду "Демократичні ініціативи" Ірини Бекешкіної, ці 5 основних реформ повинні, в першу чергу, обговорюватися на дебатах між представниками політсил, які балотуються до парламенту. При цьому Бекешкіна звернула увагу на схожість і відмінність виборців різних політичних сил.

"Серед тих, хто, ми вважаємо, пройде до Верховної Ради, чітко виділяється своєю відмінністю від інших виборців партія "Опозиційна платформа - За життя", - зауважила експерт. Водночас, додала вона, за своїми поглядами та установками дуже схожі виборці партій "Європейська солідарність" і "Голос". "Як не дивно, але за поглядами дуже збігаються виборці "Батьківщини" та "Слуга народу", - зазначила Бекешкіна у середу під час публічної дискусії "Перші виборчі дебати: хто, про що і навіщо".

Водночас, за даними опитування, є певні відмінності у визнанні першочерговості реформ виборцями різних політичних сил.

Так, для виборців партії "Слуга народу" першочерговими реформами є: антикорупційна реформа – 69%, охорони здоров'я – 59%, пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту – 50%, реформа органів правопорядку (судів, прокуратури, поліції) – 39%, люстрація чиновників (перевірки та можливі звільнення) – 33%.

Для виборців партії "Опозиційна платформа – За життя" першочерговими реформами є: охорони здоров'я – 66,5%, пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту – 63%, антикорупційна реформа – 47%, реформа органів правопорядку (судів, прокуратури, поліції) – 36%, відбудова економіки на територіях Донбасу, контрольованих Україною – 33,5%.

Для виборців партії "Батьківщина" першочерговими реформами є: пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту – 63%, антикорупційна реформа – 62%, охорони здоров'я – 61%, реформа органів правопорядку (судів, прокуратури, поліції) – 40%, люстрація чиновників (перевірки та можливі звільнення) – 34%, реформування армії, зміцнення обороноздатності – 32%.

Для виборців партії "Європейська солідарність" першочерговими реформами є: антикорупційна реформа – 69%, охорони здоров'я – 58%, пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту – 55,5%, реформа органів правопорядку (судів, прокуратури, поліції) – 49%, реформування армії, зміцнення обороноздатності – 37%.

Для виборців партії "Голос" першочерговими реформами є: антикорупційна реформа – 76%, охорони здоров'я – 50,5%, пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту – 42%, люстрація чиновників (перевірки та можливі звільнення) – 41%, реформа органів правопорядку (судів, прокуратури, поліції) – 40%.

При цьому, як зазначається у повідомленні, виборці партій "Голос" (86%), "Європейська солідарність" (85%), "Слуга народу" (62%), "Батьківщина" (59%) вважають, що Україна в перспективі повинна приєднатися до Європейського Союзу. Натомість виборці партії "Опозиційна платформа – За життя" віддають перевагу або приєднанню до Євразійського економічного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном (39%) або неприєднанню ані до Європейського, ані до Євразійського союзів (44%).

Виборці партій "Європейська солідарність" (80%), "Голос" (75%), "Слуга народу" (47%), "Батьківщина" (47%) вважають, що найкращим варіантом гарантування безпеки для України був би вступ до НАТО. Натомість виборці партії "Опозиційна платформа – За життя" віддають перевагу або позаблоковому статусу (50%) або військовому союзу з Росією та іншими країнами СНД (25%).

Виборці партій "Європейська солідарність" (58%) та "Голос" (48,5%) вважають неприйнятними проведення прямих переговорів із керівниками самопроголошених "ДНР" та "ЛНР". Думки виборців партій "Слуга народу" та "Батьківщина" діляться: серед виборців партії "Слуга народу" 44% вважають такі переговори прийнятними, а 39% – ні, відповідно, серед виборців "Батьківщини" "за" такі переговори – 46%, проти – 38%. Однозначно підтримують пропозицію таких прямих переговорів виборці партії "Опозиційна платформа – За життя" – 75%.

Виборці партій "Голос" (72%), "Європейська солідарність" (71%), "Батьківщина" (59%), "Слуга народу" (54%) підтримують пропозицію щодо введення міжнародних миротворчих сил на території "ДНР" та "ЛНР". А от виборці партії "Опозиційна платформа – За життя" проти цієї пропозиції (50%).

Загальнонаціональне опитування було проведене фондом "Демократичні ініціативи" спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 13 по 20 червня 2019-го в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування опитування здійснене у рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

2020-го міжнародну конференцію з питань реформ в Україні прийме Литва. Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс повідомив про це після зустрічі з українським президентом Володимиром Зеленським.

Зараз ви читаєте новину «Українців запитали, які реформи для них найважливіші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути