понеділок, 19 листопада 2012 16:51

Українці стали гірше ставитися до Росії, росіяни - навпаки - соцопитування

Українці стали гірше ставитися до Росії, росіяни - навпаки - соцопитування
Фото: kolo.poltava.ua

У порівнянні з опитуванням лютого 2012 року, добре ставлення до Росії в Україні дещо зменшилося - з 86% до 83%. Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного Київським КМІСом і "Левада-Центром", повідомляє Українська правда.

За регіональним розподілом як і раніше більшість позитивно налаштованих до Росії українців сконцентровано у Південному (91%) і Східному (90%) регіонах, найменше у Західному регіоні (63%).

У Центральному регіоні позитивно ставляться до Росії 87%.

Ставлення росіян до України навпаки, істотно змінилося за півроку - кількість позитивно налаштованих росіян збільшилося на 10% - з 64% до 74%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці можуть втратити відвойований простір свободи

"Можливо, цей підйом пов'язаний з прийняттям Верховною Радою" Закону про мову ", а також з очікуваною перемогою Партії регіонів у виборах до Верховної Ради і, відповідно, очікуваннями продовження керівництвом України лінії зближення з Росією", - прокоментував ситуацію заступник директора Левада-Центру Олексій Гражданкін.

Так кількість негативно налаштованих росіян зменшилася з 25% у лютому до 17% у вересні 2012 року.

В Україні кількість негативно налаштованих до Росії збільшилася з 9% до 11%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська мова відродиться, коли з влади підуть "дети разних народов"

І в Україні, і в Росії більшість опитаних хотіли б, щоб обидві країни були незалежними, але дружніми державами - з відкритими кордонами, без віз і митниць (в Україні - 72%, в Росії - 60%). В Україні це число збільшилося за півроку на 3%, в Росії - практично не змінилося.

У Росії в порівнянні з лютим зменшилася кількість тих, хто хотів би мати більш ізольовані відносини з Україною - із закритими кордонами, візами і митницями - з 20% до 14%. В Україні кількість таких відповідей зменшилася незначно - з 13% у лютому до 11% у вересні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, як відчують різку девальвацію прості українці

Об'єднатися в одну державу упродовж останніх років хотілося більше українцям, аніж росіянам, однак поступово ситуація почала змінюватися. Якщо півроку тому цифри зрівнялися (16% в обох країнах), то зараз бажаючих об'єднатися більше в Росії (20%), ніж в Україні (14%).

Дослідження проводилося з 21 вересня по 3 жовтня 2012 року. Методом інтерв'ю опитано 2043 респондентів, що мешкають в усіх областях України (включаючи місто Київ) і в Криму за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України старше 18 років.

Статистична похибка вибірки не перевищує 2.3%.

Зараз ви читаєте новину «Українці стали гірше ставитися до Росії, росіяни - навпаки - соцопитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути