пʼятниця, 07 вересня 2012 15:23

Україна ризикує перетворитися на гігантське сміттєзвалище - експерти

Україна ризикує перетворитися на гігантське сміттєзвалище - експерти
В Україні немає елементарної культури не лишати після себе сміття. Фото: ltdaily.info

Україна стане суцільною зоною екологічного лиха, якщо не створить налагоджену систему переробки сміття. 60% сміття з Києва та Київської області звозиться на полігон побутових відходів №5, що знаходиться біля села Підгірці. Понад 240 самоскидів розвантажуються тут протягом доби. Гори сміття досягають висоти 18-поверхового будинку, пише Корреспондент.

Головна причина сміттєвого колапсу полягає в тому, що в Україні відсутня культура роздільного збору пластикового і органічного сміття. Держава шкодує кошти на організацію системи такого збору, вважають експерти. З 200 тис. тонн поліетиленових пляшок і пакетів, які щорічно накопичуються, Україна переробляє лише 7%, тоді як, наприклад, Німеччина - 70%, а Швеція - 90%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврейське поховання знайшли біля сміттєзвалища

У той час як Захід виховує в людях любов до чистоти з допомогою високих штрафів. Приміром, за залишене в лісі сміття в Чехії оштрафують на 12 тис. гривень, у Канаді - на 16 тис. гривень, коли в Україні розмір такого штрафу становитиме від 170-510 гривень.

Нещодавно міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ запропонувало своє рішення проблеми пластикової тари. Розроблено законопроект, згідно з яким з 2013 року в Україні заборонять продаж пакетів об'ємом менш 20 л і стануть заохочувати продаж тари, що біологічно розкладається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тернопільське сміття заборонили вивозити на сміттєзвалище

Громадяни України почнуть оплачувати переробку сміття вже з 2013 року. Це дозволить зробити рентабельним будівництво 10 сміттєпереробних заводів, в які, в рамках національного проекту "Чисте місто", планується вкласти 5 млрд грн. Щомісячні витрати громадян на вивіз, переробку й утилізацію сміття становитимуть до 30 грн, зазначають учасники ринку.

Зараз ви читаєте новину «Україна ризикує перетворитися на гігантське сміттєзвалище - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути