пʼятниця, 09 грудня 2022 23:40

Спецтема: Війна Росії проти України

"Україна може стати другим Ізраїлем. Перебуватимемо у стані перманентної війни" – Костянтин Ульянов

З початком широкомасштабного вторгнення Російської Федерації до лав українського війська потрапило багато людей, що до цього не були військовими. Багато з них уперше в житті зіткнулися з бойовим стресом. І зрозуміли, що в критичній ситуації людина робить не те, що правильно чи потрібно, а те, до чого вона звикла чи до чого її підштовхує природа. Чи можна натренувати своє підсвідоме й чому варто готуватися іти до війська в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Костянтин Ульянов на псевдо Valde Khan. Він – голова клубу спортивного паличного й ножового бою Fratria Fortis. Автор курсу психологічного підготування і профілактики бойового стресу "Броньований розум". Написав однойменну книжку про бойовий стрес та адаптацію військових. Служить у Збройних силах України.

"Броньований розум" – це перша в Україні програма комплексного підготування психіки людини до бойового стресу. Мета курсу – підготувати психіку до навантажень гострого й хронічного бойового стресу, запобігти психотравмуванню під час бойових дій і надати практичні навички контролю над стресом в критичній ситуації загрози життю. Розкажіть, кого саме навчаєте?

Ідея курсу виникла багато років тому, до війни 2014-го. В одному нічному клубі неадекватний відвідувач використав проти охорони ніж. Після чого багато охоронців пішли з роботи. Це були міцні хлопці, але не готові до такого психологічно. І начальник охорони попросив написати програму психологічного вишколу. Їм сподобалося. Відтоді ми почали цим займатися.

Вишкіл пройшли десь півтори, може, дві тисячі людей

Коли почалася війна, треба було спочатку до деяких підрозділів людей готувати, відбирати. Потім розповідати, як після війни повернутися до нормального буття. З цього склався "Броньований розум". Через нього проходили в основному військовослужбовці ЗСУ, були нацгвардійці, поліцейські. Загалом півтори, може, дві тисячі людей.

Як проходить курс? Чого навчаєте людей?

Курс складається з двох частин. Теоретична – це лекції. Розповідаю, що таке стрес, бойовий стрес, як це працює. Які механізми спрацьовують у людському організмі та психіці, що можемо з цим зробити на побутовому рівні. Друга частина – практична. Основна її задача – показати, що в стресовій ситуації вона реагуватиме певним чином, і що із цим можна зробити.

Якщо людина не проходила через випробування, не знає, який у неї насправді досвід

В одному матеріалі ви казали, що людина має познайомитись із собою до того, як опиниться в критичній ситуації. Можете пояснити ці слова? Наскільки неочікувані дії та думки можуть виникати в людей в умовах бойового стресу?

Думки можуть виникати не просто неочікувані, а навіть шкідливі. Ми – люди, і наша психіка складна. Коли опиняємося у ситуації, де треба застосувати максимальну силу волі, щоб виконувати бойові завдання, наш досвід іноді може заважати. Але якщо людина не проходила через випробування, не знає, який у неї насправді досвід. Які у неї когнітивні звички, як готова себе переборювати.

Чому важливо знати ці звички до того, як ти опинишся у критичній ситуації? Тому що це як з тактичною медициною. Людина спочатку повинна потренуватися накладати турнікет, і лише потім може спрогнозувати, чи вийде це у неї в реальному житті. Там може бути багато чинників, які заважатимуть, але навичку має здобути заздалегідь.

У стресовій ситуації людина робить не те, що правильно чи потрібно, а те, до чого вона звикла чи до чого її підштовхує природа

Можете назвати приклади, коли люди діяли нелогічно?

Найбанальніший приклад, який розповідають десятки разів, коли під час артилерійського чи мінометного обстрілу, людина намагається вилізти з бліндажа. Це нелогічно, тому що навпаки треба ховатися. Але суть нашої стрес-реакції для частини людей – це діяти. Сидіти на місці й чекати – це дія, що йде в розріз з природою людини.

У стресовій ситуації людина робить не те, що правильно чи потрібно, а те, до чого звикла чи до чого її підштовхує природа.

Чи реально натренувати своє "підсвідоме" до такого стану, щоб контролювати себе у стресовій ситуації?

Магічних таблеток не існує. Але змінити деякі поведінкові шаблони, щоб підготуватися до бойової ситуації, можна. Наприклад, коли стріляєте з вогнепальної зброї, то інтуїтивно заплющуватимете очі. Тому що така природа людини. Але щоб влучно стріляти, людина не має мружитися. Стрілецький вишкіл готує до того, що ви не кліпаєте. Підготування до бойового стресу працює так само, але вона не про стрільбу, а про поведінкові шаблони. Однак і вона не дасть стовідсоткової гарантії.

Зараз багато людей стали військовими. Як досвід війни з 24 лютого відрізняється від досвіду тих, хто починав воювати ще з 2014-го?

2014 року основна маса людей, що стали в стрій, це були або вже військові, або добровольці. Це трошки специфічні люди, які формували саме наш військовий дискурс. Після 24 лютого до війська пішло багато звичайних людей, які ментально були дуже далекі від цього. Дехто до 2022-го взагалі робив вигляд, що війни немає. І тут післязавтра вже можуть бути російські танки у Києві – і з цим треба щось робити. Тому багато змінилося у війську, бо багато інших людей до нього потрапило.

Якщо раніше була одна людина, яка не була готова до бойового стресу і всі інші могли її підтягнути, то зараз таких людей більше і вони впливають на тих, хто поруч. Але реакція на стрес у нас одна, що 2014-го, що зараз.

Змінилася соціальна підтримка військових. У 2014–2015 роках, не кажучи про якийсь 2018-й, військові й добровольці могли лише мріяти про те підтримання, яке військо має зараз. Велика частина українців намагалися абстрагуватися від війни, загрози, втрат. Зараз у них вже не виходить, бо тепер ракети літають над їхніми головами.

Автор: Facebook
  Костянтин Ульянов на псевдо Valde Khan народився у Києві. Закінчив факультет психології педагогічного університету ім. Драгоманова. Другу вищу освіту здобув за спеціальністю фізкультура. Останні 15 років – інструктор з прикладної підготовки.  Займався розробкою програм ножового бою, методики ближнього бою. Автор методик з підготовки в сфері особистої безпеки та прикладного використання засобів самооборони.  Служить у Збройних силах України.
Костянтин Ульянов на псевдо Valde Khan народився у Києві. Закінчив факультет психології педагогічного університету ім. Драгоманова. Другу вищу освіту здобув за спеціальністю фізкультура. Останні 15 років – інструктор з прикладної підготовки. Займався розробкою програм ножового бою, методики ближнього бою. Автор методик з підготовки в сфері особистої безпеки та прикладного використання засобів самооборони. Служить у Збройних силах України.

Як ці зміни проявляються на психології цивільних? У чому полягає різниця сприйняття війни людьми в тилу й на фронті?

Небагато українців втратили оселі, когось з близьких, зазнали поранень. Але тим людям, що живуть в Умані, теж страшно, хоча їхня ситуація не така, як в Ізюмі. Проблема в тому, що військовий може хоч щось зробити. Навіть якщо ти просто сидиш і дивишся у тепловізор, кажеш іноді щось у рацію. Кожа хвилина твоєї роботи – це ти захищаєш батьківщину, друзів і рідних.

Військові рухають нашу перемогу, а цивільні – це кістки перемоги. Без них теж нічого не буде

Цивільний цього не має. Їм надто важко знайти точку прикладання сил, щоб робити щось, що допомагає захищати. Переказати частину своїх грошей – це круто й похвально. Але це велика психологічна дистанція між дією і наслідком. Саме тому важливо підкреслювати, що люди, які кидають 50 гривень щотижня на волонтерські справи і які можуть хоча б якось підтримувати видимість нормального життя, роблять важливу справу. Військові рухають нашу перемогу, а цивільні – це кістки перемоги. Без них теж нічого не буде.

Коли зараз сміємося, що росіяни для зупинення кровотечі носять прокладки чи тампони, то 2014-го у нас теж були люди, які казали це робити

Яке головне правило підготування до війни ви могли би виділили для військових?

Перше – компетентність. У нас є велика проблема з гарною фаховою підготовкою як до вступу до війська, так, на жаль, вже в ньому. Якщо з тактичною медициною завдяки ентузіастам у нас все плюс-мінус працює, зовсім маразму немає. Коли зараз сміємося, що росіяни для зупинки кровотечі носять прокладки чи тампони, то у 2014-му у нас теж були люди, які казали це робити. Нам пощастило, що було кому розвивати тактичну медицину.

З тактикою не так все добре. Основна порада – шукати компетентних інструкторів і пам'ятати, що зайвих навичок не буває. Краще вчитися, ніж чекати, що хтось потім навчить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пироги можна, а котлети не варто: яку їжу краще підготувати для блекауту

Тобто вже зараз варто задуматися про підготовку до війська?

Мені здається так. Якщо зі стрілецькою підготовкою ще можуть бути проблеми. Вам треба знайти хорошого інструктора, тир, платити за оренду зброї та набої. Але вже зараз можна вчитися малювати картку вогню чи схеми орієнтирів. Можна вже зараз купити книжку рейнджера і отримувати хай навіть теоретичні знання. Які допоможуть також відрізнити фахового інструктора від шарлатана.

Швидких результатів у нормальній підготовці не може бути

Скільки часу потрібно, щоб підготувати бійця?

Без чітких критеріїв дуже важко сказати. Навіть фізична підготовка у всіх різна. Боєць номер один – спортсмен. Може витримати шість годин гарних тренувань на день і після цього зберігати адекватність, номер два – не витримує три години. Ми не можемо залучити його до великих відпрацювань на рівні взводу. Першого можна навчити за півтора-два місяці. Другого – за півроку. Швидких результатів у нормальній підготовці не може бути. Якщо ми не говоримо про марафон знань, що ось автомат, ось гранатомет, а це відділення – і воно воює ось так.

Автор: Facebook
  Костянтин Ульянов: "Магічних таблеток не існує. Але змінити деякі поведінкові шаблони, щоб підготуватися до бойової ситуації, можна. Наприклад, коли стріляєте з вогнепальної зброї, то інстинктивно закриватимете очі. Тому що така природа людини. Але щоб влучно стріляти, людина не повинна мружитися. Стрілецька підготовка готує до того, що ви не кліпаєте. Підготовка до бойового стресу працює так само, але вона не про стрільбу, а про поведінкові шаблони"
Костянтин Ульянов: "Магічних таблеток не існує. Але змінити деякі поведінкові шаблони, щоб підготуватися до бойової ситуації, можна. Наприклад, коли стріляєте з вогнепальної зброї, то інстинктивно закриватимете очі. Тому що така природа людини. Але щоб влучно стріляти, людина не повинна мружитися. Стрілецька підготовка готує до того, що ви не кліпаєте. Підготовка до бойового стресу працює так само, але вона не про стрільбу, а про поведінкові шаблони"

Були випадки, коли люди сходили з дистанції навчання?

Якщо ми говоримо про "Броньований розум", то якщо до кінця курсу доходить половина від групи, це вважається дуже гарним результатом. Тому що як будь-яка система стрес-підготовки – це про відбір. Це як і загалом про людину, і про тих, хто конкретно зараз не може конструктивно справлятися зі стресом.

Люди не хочуть сім годин ходити у лісі під дощем, вони хочуть гарні фото у мультікамі для соцмереж

Якщо говоримо про курси тактичної підготовки, то там теж є відсів. Іноді просто через банальні лінощі. Люди не хочуть сім годин ходити у лісі під дощем, вони хочуть гарні фото у мультикамі для соцмереж.

Наше суспільство загалом стало більш стресостійким?

Загалом так. Нам пощастило, що у нас є більш позитивіська психологія. Розцінюємо складні ситуації як виклики, а не як трагедію. І у нас є багато крутих людей, які вміють транслювати такі ідеї.

Яка найголовніша психологічна риса росіян? Як їх можна охарактеризувати як націю?

Головна риса образу мислення росіян – це амбівалентність (психічний стан роздвоєності; співіснування протилежних відносин або почуттів. – Gazeta.ua). Вміють, коли треба, робити швидкий реверс кольорів. З одного боку, намагаються виставляти себе лицарями у блискучих шатах, з іншого – хизуються Бучею. Підлість вміють називати "смєкалочкой". Вони це гарно використовують в інформаційно-психологічних операціях.

Росіяни зараз говорять, що Херсон "здали", бо там нібито були американські найманці. І ця ідея рятує їх від усвідомлення, що програють війну саме українцям. Тому що визнати цього вони не можуть.

Росіяни об'єктивно культурно, технологічно відсталий народ – вони це розуміють. Але навчилися робити з цього свою перевагу

Це мало би передбачати те, що росіяни сидітимуть у себе і не показуватимуться світу. Натомість розв'язали війну у центрі Європи. Чому так?

Це насправді дуже логічно. Вони сидять і ліплять коників з гівна. Вміють цим хизуватися. Росіяни об'єктивно культурно, технологічно відсталий народ – вони це розуміють. Але навчилися робити з цього свою перевагу. Чим у них гірше, тим більше хочуть показати це світові.

І єдиний спосіб – це війна?

Чим більш примітивна людина, тим менше у неї інструментів. У росіян немає іншої мови, крім насильства. Тому що їх амбівалетність найкраще розкривається у насиллі та ворожості. Це їх єдиний інструмент, який можуть використовувати.

У японців були цілі інститути, які вивчали людські страждання. Могли заморозити 100 полонених, щоб подивитися як вони помирають

Чи вийде їм взагалі колись змінитися?

За часів Другої світової у японців були цілі інститути, які вивчали людські страждання. Могли заморозити 100 полонених, щоб подивитися як вони помирають, наприклад. Наразі Японія – це сучасна розвинена країна зі своєю самобутньою культурою. Чи змінилися вони? Виходить, що так. Велика Британія була жорстоким колонізатором. А зараз вони нам найбільше допомагають.

Чи можуть вони змінитися? Так. Але чи станеться це – невідомо.

Кремлю явно не вдається досягти своїх цілей. Чи здатні вони відмовитися воювати, піти на примирення на наших умовах, звільнити окуповані території?

Життя складніше за будь-яку модель, що його описує. Тому така вірогідність є. На даному етапі я можу лише фантазувати про фактори, що впливають на це. Але коли дивишся на розбомблені міста, те, що відбувається зараз у Бахмуті, то важко у це повірити. Шлях до цього наразі не бачу.

Ми шукаємо в інформаційному просторі конкретного бенефіціара – Росію. І маємо намагатися знайти, в чому вони виграють

Ваша цитата: "Наш ворог дуже гарно вміє використовувати ІПСО (інформаційно-психологічні спецоперації). Вони за всі роки не змогли побудувати нормальної системи психотерапії, але психо травмування вивчили, проаналізували та поставили на потік". Це зараз дуже актуальне питання. Можете прояснити, як виявляти такі спецоперації? Назвати кілька відомих прикладів, які були?

Важкість виявлення їх ІСПО в тому, що вони гарно в цьому розуміються. Найпростіший спосіб – рухатися за принципом: кому це вигідно. Шукаємо в інформаційному просторі конкретного бенефіціара – Росію. І маємо намагатися знайти, в чому вони виграють.

Росіянам вигідно, щоб ми всі занурювалися у болоті відчаю. Розпізнати ІПСО важко. Але завжди треба думати, чи можна наш емоційний заряд використати на їхню користь. Якщо так, то скоріше за все, вони вже це роблять.

Як виявляти ІПСО – є якісь гачки, щоб зрозуміти, що тобою маніпулюють?

Якщо у вас намагаються викликати якусь емоцію, то вами скоріш за все намагаються маніпулювати. Якщо у рекламі хтось щось їсть і йому це дуже подобається, вас намагаються змусити це купити. Маніпуляція – це не завжди щось погане. Командир може казати щось, що підвищує бойовий дух, і при цьому, можливо, маніпулює. Але питання в тому – як він це використає.

Коли ми вважаємо, що перемога вже у кишені, то вважаємо, що можемо розслабитися і підтримка армії падає

Росіяни завжди маніпулюють нами для нашої ж шкоди. І неважливо, яку саме емоцію для цього хочуть викликати. Гнів, відчай, навіть радість. Бо наприклад, коли вважаємо, що перемога вже у кишені, то можемо розслабитися і підтримка армії падає.

Ви також писали, що образ маленької але яскравої іскри світла перед величезною хмарою темряви, що зараз має Україна, дав нам змогу отримати підтримку по всьому світу. Якщо ми й надалі будемо розвивати цей наратив, – іскри світла що бореться із великою пітьмою, – ми зможемо збільшувати обсяги цієї підтримки (бо є куди збільшувати). Чи немає відчуття зараз, що світ втомлюється від війни? Як нам підтримувати цей образ, щоб підтримка не зменшувалася, а збільшувалася, чи з часом світ все одно почне забувати про нашу війну?

Звісно є. Тому що світ втомлювався від усіх воєн. Під час Першої світової війни, коли багато країн та людей брали участь у ній, якийсь англієць міг повертатися з війни, а його колеги у магазині могли питати: "А ти що, у нічну зміну працював? Так давно не бачилися?". Це історичний факт. Люди втомлюються і суспільство теж. Але це не значить, що ми повинні зменшувати зусилля.

В якийсь момент вже не вийде просто сказати, що воюємо з Росією. Треба буде змінювати комунікаційні стратегії, як на рівні міністерств, так і на рівні дописів у соцмережах. Нам треба буде адаптуватися.

Спочатку ти думаєш, що наші класно повоювали. А потім бачиш, що дідусь їде на велосипеді старому і об'їжджає ці трупи

Ви писали матеріал про ІПСО росіян, де розмірковуєте про відео з катуваннями росіян, вбивствами. Пишете, що звичайним людям не варто дивитися дуже жорстокі речі. Однак частина людей кажуть, що фото із вбитими росіянами, відео з вбивствами і катуваннями приносять їм полегшення. Наскільки це дієвий механізм для психіки людей зараз? І на що такий стан речей може вплинути у подальшому?

Якщо працює, то це дієвий механізм. Питання лише в тому, наскільки сильна його зворотна сторона. Місяць тому ми зі своїм підрозділом були в одному селі на Донбасі. Там дуже багато мертвих росіян, які лежать на дорозі, подвір'ях. Спочатку ти думаєш, що наші класно повоювали. А потім бачиш, що дідусь їде на старому велосипеді і об'їжджає ці трупи. І тоді вже думаєш, що краще їх прибрати, щоб цей чоловік не жив поруч із мертвечиною.

Є частина війни та смерті, яку не треба дивитися людям звичайним

Теж саме з інформаційним простором. Ми повинні казати людям, що знищуємо росіян, вони програють, кожного дня їх багато гине і вони втомлюються. Але робити це треба так, щоб через якусь кількість років люди не картали себе за те, що дивилися на фото трупів і отримували задоволення від цього. Є частина війни та смерті, яку не треба дивитися звичайним людям. Щоб вони потім не переживали той досвід, від якого їх можна було захистити.

Чи не призведе така кількість ненависті і злоби до того, що українці почнуть спрямовувати її одне на одного, а не на ворога, бо він просто фізично далі?

Я сподіваюся, що ні. Але це можливо. Навіть військові можуть на війні починати гризтися один з одним. Ми такий біологічний вид, що нам легше спрямувати агресію на того, хто поруч, а не на причину. Треба притомно рефлексувати, що з нами коїться. Не треба переносити на близьких свої негативні емоції.

Треба знаходити конструктивні шляхи, куди подіти свою накопичену психологічну енергію. Бо нам всім страшно, важко. Треба знайти конструктивний вихід. Найкращий – це психотерапія. Але в рамках мільйонів людей це буде важко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецтрибунал для Росії: чи можливо покарати злочинців та скільки часу це займе

Чи варто медіа обмежувати подібний контент?

Обмежувати – це не значить ховати. Можна показати тіла вбитих росіян. Але демонструвати мертве тіло, у якого відірваний шматок голови чи очі з хробаками – не треба. Є лінія, за яку краще не заходити.

Чи працюють наші психологічні операції на ворога?

Наші ІСПО працюють набагато тонше. Наприклад, проти найманців Вагнера йде інформаційна атака щодо знецінення їх як військової сили. Вони самі надали нам козир, коли почали набирати криміналітет.

Чого бояться росіяни? І чи треба нам лякати їх?

Діяти на морально-психологічний стан ворога треба. Це одна з дуже важливих деталей війни. Чим залякати? Банально, смертю. Одного разу виклав на своєму Ютуб-каналі відео, де з побратимами стріляли з міномета. Написав під відео: "Всех мобилизованных ждем". Мені росіяни почали писати, що мого друга мобілізували, він не хотів, не вбивайте його. Я не можу зрозуміти, хто чий друг і шанс, що він опиниться мене в прицілі, дуже малий. Але це значить, що бояться.

Дуже часто у матеріалах, які можуть потрапити росіянам в очі, так і кажу: "Ми вас вб'ємо"

Дуже часто у матеріалах, які можуть потрапити росіянам в очі, так і кажу: "Ми вас вб'ємо". Тому що ви зробили цей вибір. Вас мобілізували? Треба було з другого поверху військкомату стрибати, зламати ногу і не їхати. А тепер – ми вас вб'ємо.

Чому цей страх їх не зупиняє ще на кордоні?

Страх – це дуже цікава комплексна емоція. Страшний ССО-шник, який накосив два полка росіян, дуже далеко. А наряд Росгвардії, який веде до військкомату, ближче. А коли вони до нас приїжджають, то страх смерті стає найголовнішим у житті. А до того – вони бояться свою державу, бо та придушувала їх вже багато років. У росіян вироблений страх перед їх державою більше, ніж перед нами. Але це тимчасово.

Війна, яку виграємо, зробить нас сильнішими

Чи зможемо ми вилікувати наш психологічний стан суспільства після війни, повернутися до норми? Скільки це займе часу?

Що дуже важливо знати про переживання екстремальних і критичних ситуацій. Що винесемо з важких часів – шрами чи переваги, це залежатиме у великій мірі від нас самих. Якщо військовий переживав страх, відчував біль і холод, втрачав побратимів, але повертається до люблячої родини, суспільство каже йому, що йому вдячне, то вся темрява зробить його сильнішим. Так само це працюватиме з суспільством. Мені хочеться вірити, що після всього станемо сильніше як нація. Для цього доведеться докласти багато зусиль. Але ця війна, яку виграємо, зробить нас сильнішими.

Як повертати хлопців та дівчат до нормального життя? Що робити державі? Якою має бути допомога родини?

Найперше, що треба розуміти – не треба поспішати. Тому що хтось повертається з війни і вже за тиждень йде на роботу. Комусь треба пережити рік, щоб рухатися далі. Сім'ям раджу ще до повернення ветерана чи ветеранки знайти гарного психотерапевта, розказати йому про свій запит, що людина повертається з війни і вам треба навчитися з нею комунікувати. Якщо багато людей так робитимуть, то це настільки полегшить процес знаходження ветеранів в нашому суспільстві, що це буде дуже важко переоцінити.

Я всім своїм курсантам та побратимам розповідаю, що це нормально після травматичних подій йти до психолога чи психотерапевта. Якщо людина отримала поранення чи травму, то вона піде до лікаря. Бо це здоровий глузд. Будь-яка критична ситуація залишає слід на нашій психіці. Тому здоровий глузд звернутися до людини, що може допомогти. І важливе ставлення до цього – що ти ніби йдеш до травматолога, який випише тобі протизапальні чи накладе гіпс.

Росіяни просто люди – їм теж страшно, вони теж втомлюються. І рано чи пізно вони самі захочуть здатися

Чого очікувати від ворога, чого він ще не встиг зробити? Чи є у них межа, яку вони не можуть перейти?

Мабуть, є. Але не беруся це прогнозувати. Тому що на початку вторгнення росіяни брали з собою парадну форму і реально їхали на тиждень. Вже у березні це була інша армія з іншими поведінковими шаблонами. Вони змінилися влітку, міняються і зараз. Але від них варто чекати будь-чого. У той же час, росіяни просто люди – їм теж страшно, вони теж втомлюються. І рано чи пізно вони самі захочуть здатися. Нам треба просто їм допомогти.

Скільки загалом може тривати наша війна?

Від однієї доби до ніхто не скаже. Може статися щось, що вже через тиждень жодного росіянина зі зброєю в руках не буде в Україні. А може статися так, що ми станемо другим Ізраїлем. І ми завжди перебуватимемо у стані перманентної війни.

З'являться політики, які захочуть зіграти на реваншистських настроях росіян, і вони захочуть це повторити

Навіть коли ми їх виженемо і з Донбасу, і з Криму, завжди житимемо з постійною загрозою другого акту. З'являться політики, які захочуть зіграти на реваншистських настроях росіян, і вони захочуть це повторити. А такі політики знайдуться. Бо росіяни дикуни, які розуміють тільки насильство. Наше завдання зробити так, щоб частина тих, хто захоче повторити у російському суспільстві була мінімальною.

Зараз ви читаєте новину «"Україна може стати другим Ізраїлем. Перебуватимемо у стані перманентної війни" – Костянтин Ульянов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути