четвер, 08 грудня 2022 09:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Спецтрибунал для Росії: чи можливо покарати злочинців і скільки часу на це знадобиться

Спецтрибунал для Росії: чи можливо покарати злочинців і скільки часу на це знадобиться
Є законодавство країн Європи, яке ми можемо використовувати для звинувачення російських злочинців, говоить Олександр Хара. Фото: Facebook

Франція починає роботу над створенням спецтрибуналу для Росії. Україна шукає спосіб, як створити нову структуру гібридного типу, щоб Москва відповіла за скоєні злочини.

Однак всі ці можливі міжнародні суди триватимуть роками. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог-міжнародник Олександр Хара.

"Вже існує Міжнародний кримінальний суд, але проблема в тому, що Росія не визнає його юрисдикції. Неможливо створити щось таке й на базі Ради Безпеки ООН. Україна шукає спосіб, як створити нову структуру гібридного типу, щоб Москва відповіла за скоєні злочини. Для цього є два варіанти. Перший – у російському й українському законодавстві всі злочини, щодо яких ми хочемо притягнути росіян, є. Тому свою роль може відіграти українське судочинство, підкріплене потужними правовими система, як Британія, наприклад. Є варіант створення такого трибуналу силами Генеральної асамблеї ООН. Там є можливість провести відповідну резолюцію", – говорить Хара.

Є законодавство країн Європи, яке ми можемо використовувати для звинувачення російських злочинців, додає експерт.

"Ми маємо у цьому плані позитивні зрушення. Була зустріч міністрів юстиції країн "Великої сімки". Вони домовилися використовувати всі наявні механізми, щоб створити єдину віртуальну мережу фіксації та розслідування злочинів. Але чіткої структури ще немає. Попри те, що Путін ще при владі і Росія ще коїть злочини, нам вже потрібно боротися за справедливість", – каже Хара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба готуватися до оборони з півночі" – військовий експерт

Москві не оминути покарання, пояснює експерт.

"Однак суди тягнутимуться доволі довго. Війна ще не завершена. Ми не повернули всі території і не можемо створити повну картину злочинів росіян. Це ускладнюватиме ситуацію, однак ніщо не завадить нам додати нові докази пізніше. Якщо подивитися приклади Руанди чи Югославії, то ці процеси тягнуться роками. Третій момент – злочини геноциду важко довести. Це не просто велика кількість убитого населення. Довести злочин агресії простіше – він краще прописаний і в міжнародному праві, і в національному законодавстві. Це буде складно, але поки останній злочинець російський не буде засуджений, війна не завершиться", – уточнює Хара.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Росію потрібно покарати за воєнні злочини проти України. Справедливість має бути такою ж, як це було після Другої світової війни щодо злочинів нацистів, заявив глава держави. Франція вже почала працювати з міжнародними партнерами, зокрема з Україною, над пропозицією створити спецтрибунал для розслідування воєнних злочинів Росії.

30 листопада президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС пропонує створити спецсуд для розслідування злочинів агресії Росії проти України й виплати компенсації з арештованих активів РФ.

Зараз ви читаєте новину «Спецтрибунал для Росії: чи можливо покарати злочинців і скільки часу на це знадобиться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути