вівторок, 29 листопада 2022 20:09

Спецтема: Війна Росії проти України

"Треба готуватися до оборони з півночі" – військовий експерт

Сили протиповітряної оборони готуються до ракетних ударів росіян і прораховують, звідки й куди летітиме чергова партія ворожих ракет. Найімовірніше масовані ракетні удари продовжаться з інтервалом у тиждень. Росіяни мають на меті нас залякати і примусити до капітуляції. І ситуація, можливо, буде тільки погіршуватися.

Чи можна закрити небо й до чого Москва готується на фронті, в інтерв'ю Gazeta.ua розповів військовий експерт Павло Лакійчук.

Експерти кажуть, що наступний удар може бути найближчими днями. Наскільки це може бути правдою? На що розрахована тактика Росії і якої мети вони хочуть досягти?

Десь з кінця літа почала з'являтися інформація, що росіяни розглядають у разі поразки останній аргумент – шантаж України. І якщо закиди про застосування тактичної ядерної зброї чи знищення АЕС – це погрози всьому світу, то погроза заморозити Україну – досить утилітарна. І те, що росіяни зараз б'ють в енергетичну мережу України, свідчить, що такий задум є.

Росіяни мають на меті нас залякати і примусити до капітуляції. І ситуація, можливо, тільки погіршуватиметься. Запобігти цьому зможемо тільки збільшенням ППО та завдаванням ударів у глибину Росії.

Терміни масованих ударів обмежені часом підготування

Інтервал масованих обстрілів може звужуватися далі?

Навряд чи. Терміни масованих ударів обмежені часом підготування. Ракети – це високотехнологічна зброя, яка обслуговується на спеціальних базах. Значна частина цих ракет – старі. Грубо кажучи, їх треба повністю перебрати, а потім протестувати. На це треба час.

Запуск ракети – це не просто зліт літака і пуск. Це робота і засобів цілевказання, і радіоелектронної боротьби. Розрахування маршрутів польоту й цілей, які закладають у програмні пристрої боєголовок. Часто здійснювати це неможливо.

Автор: Facebook
  Павло Лакійчук: "Терміни масованих ударів обмежені часом підготовки. Ракети – це високотехнологічна зброя, яка обслуговується на спеціальних базах. Значна частина цих ракет – старі. Грубо кажучи, їх треба повністю перебрати, а потім протестувати. На це треба час"
Павло Лакійчук: "Терміни масованих ударів обмежені часом підготовки. Ракети – це високотехнологічна зброя, яка обслуговується на спеціальних базах. Значна частина цих ракет – старі. Грубо кажучи, їх треба повністю перебрати, а потім протестувати. На це треба час"

Якої шкоди росіяни можуть завдати цього разу? Знову битимуть по енергетичних об'єктах?

На мою думку, їхня мета – бити в одну точку. До повного ураження певної системи, поки вона не зламається. З іншого боку, росіяни можуть спробувати розширити цілі – до дата-центрів, центрів зв'язку. Можуть спробувати бити в центри комунікації та управління.

В мережі сьогодні почала поширюватися інформація про 400 ракет, які за даними Телеграм-каналів планують запускати до двох діб поспіль. Експерти пояснюють, що якщо буде задіяно навіть 20 одиниць стратегічних бомбардувальників, то сумарний залп становитиме 160 ракет, але залучать, імовірно, не всі, та й на підвісках теж не всі мають по вісім ракет.

Що із цього правда?

Хтось рахує загальну кількість боєголовок, а хтось ширше дивиться на проблему. Для ракет потрібні пускові установки, носії. Але найперше – це час підготовки ракет. Для 400 ракет – це явно не тиждень. Далі – кількість пускових установок, їх також не вистачить на таку кількість ракет.

Наймасовіший і найпідготовленіший удар був у першу добу вторгнення в лютому

І третє – наймасовіший і найпідготовленіший удар був у першу добу вторгнення, у лютому. Тоді росіяни мали час, безліч ракет. Сам той удар демонструє максимальну спроможність росіян із завдавання ударів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відшкодування за зруйноване майно: хто зможе повернути гроші за знищене від російських ракет

З'являються повідомлення, що це останній великий обстріл росіян, бо ракети в них закінчуються.

Мені не подобається ідея рахувати російські ракети, підбиті танки чи збиті літаки. Ця статистика зручна для психічного врівноваження, але вона не надто корисна для військової стратегії. Якщо нові ракети, ті ж "Калібри", ми можемо підрахувати хоча б по виробничим потужностям, то старі ракети рахувати значно важче. Бо частина з них вже в неробочому стані. Іноді росіяни починають кидати ракети без фугасної частини.

Ми зараз активно шукаємо, чим замінити свої протиракетні й протиповітряні системи. Росіяни теж

Ми зараз активно шукаємо, чим замінити свої протиракетні й протиповітряні системи. Росіяни теж йдуть цим шляхом. Шукають, хто їм надасть зброю та ракети. Тому сенс рахувати сьогодні, якщо ми не знаємо, що буде завтра.

Чи зможемо ми відбивати до 96–97% їхніх ракет? Шо для цього потрібно?

Зазвичай ці потенційні відсотки – це цифри, які розраховані математичним шляхом. Цього ніхто не перевіряв під час масованих ударів. Це неперевірені цифри. Щодо закриття нашого неба – це важке питання. Якщо взяти статистику по попередніх двох нальотах, то передостанній був приблизно на десять ракет більше, активність ППО була приблизно на п'ять відсотків вищою. Під час останнього обстрілу і ракет було менше, і активність протиповітряної оборони теж. Це теж залежить від мети й тактики застосування.

Найкращий спосіб убезпечити небо – розгромити ворога

Теоретично можна закрити небо. Але можу порівняти це з тим, як Швейцарія – невелика держава – купує для себе чотири системи Patriot. За їхніми підрахунками, ці ЗРК закриють 25% їх повітряного простору. Уявіть, скільки їх треба для нас. Тому найкращий спосіб убезпечити небо – розгромити ворога.

Зараз ви читаєте новину «"Треба готуватися до оборони з півночі" – військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути